Kuriózum3 furcsa egészségügyi figyelmeztető jel, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni

3 furcsa egészségügyi figyelmeztető jel, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan előfordult már, hogy fáradtan, általános fájdalommal ébredtél, de figyelmen kívül hagytad ezt a figyelmeztetést, és elindultál munkába. A nap végén aztán azt tapasztaltad, hogy teljesen ledöntött a lábadról az influenza.

Ha rögtön az első figyelmeztető jelzésekre odafigyelnénk, lehetséges, hogy megkímélhetnénk magunkat attól, hogy teljesen eluralkodjon rajtunk a betegség, de egy egyszerű megfázás esetében szerencsére nem kell komoly következményektől tartanunk.

Vannak azonban olyan betegségek, amikre nem árt, ha időben felfigyelünk, és a szervezetünk általában küld is figyelmeztető jelzéseket, és ha odafigyelünk, könnyen megelőzhetjük a bajt.

1. Bármilyen alakbeli, méretbeli, szerkezetbeli változás

Ha megváltozik bizonyos testrészeink alakja, mérete, vagy illata, az árulkodó jel lehet, amire fontos odafigyelni.

Észrevetted, hogy mostanában törékenyebbek a körmeid? Esetleg megváltozott a színűk, vagy hullani kezdett a hajad? Ezek figyelmeztető jelek lehetnek, hogy valami nincs rendben az egészségeddel.

Esetleg megváltozott az ürüléked mérete vagy állaga? Más színű a vizeleted, vagy furcsa szaga van? Ezek a dolgok sok mindent elárulhatnak arról, mi történik a szervezetünkben, ezért ha változást észlelünk ezen a területen, az olyan figyelmeztető jel, amit semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ugyanakkor a bőrödre is érdemes odafigyelned. Száraz vagy vörös foltokat észlelsz rajta? Esetleg megmagyarázhatatlan kiütéseket? Ezek mind egészségügyi problémákra utalhatnak.

2. Bizsergés, zsibbadás

Furcsa, bizsergést érzel bárhol a testedben, például az ujjaidban, lábujjaidban? Könnyen elzsibbadnak a végtagjaid, ha időnként nem állsz fel, és nem mozgatod meg magadat? Elzsibbad a fülcimpád vagy az orrod hegye? Reszket a könyököd vagy a térded, akkor is, ha mozdulatlanul ülsz?

Ezeket az apróságokat könnyű figyelmen kívül hagyni, különösen, ha elfoglaltak vagyunk, pedig nem lenne szabad semmibe vennünk ezeket a jelzéseket. A testünknek úgy kellene működnie, mint egy jól olajozott gépnek, és ha valami nincs rendben, megpróbálja valamilyen módon közölni velünk.

3. Gyakori fájdalom, ami nem magyarázható valamilyen konkrét sérüléssel

Vannak olyan fájdalmaid, amik nem kötődnek valamilyen konkrét sérüléshez? Például fájnak az ízületeid, vagy más krónikus fájdalommal küzdesz, ami korlátoz a fizikai tevékenységedben? Ha így van, mindenképpen oda kell figyelned erre.

Például az élesztőgomba túltermelődését a szervezetben jelezheti fibromialgia is – ez főleg nyak és hát területén megjelenő izomcsomókat jelenti, ami kifejezetten fájdalmas lehet. Ha a problémát az élesztőgomba túltermelődése okozza, megfelelő étrenddel nagy változást érhetünk el.

A betegségeknek természetesen van számos egyértelmű figyelmeztető jele is, például az orrfolyás vagy a láz. De érdemes a szokatlan tünetekre is odafigyelni, mert ezek is sok mindent elárulhatnak. Ha tapasztaltad a felsorolt tünetek bármelyikét, fordulj orvoshoz. Ne próbálj az interneten keresni válaszokat, mert a „diagnózis” csak még jobban elriaszthat.

Figyelj oda ezekre a jelzésekre, mert a saját tested a legjobb szövetségesed az egészséged megőrzésében.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek