HolotropikumEnnek a vitaminnak a hiánya ízületi gyulladáshoz, elhízáshoz, és bélproblémákhoz vezethet!

Ennek a vitaminnak a hiánya ízületi gyulladáshoz, elhízáshoz, és bélproblémákhoz vezethet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dr. Holick alapos vizsgálatai szerint, a lakosság kb. 50 %-a ki van téve a D-vitamin hiányának.

Egyetlen biztos eredményt adó vizsgálat ebből a szempontból, ha vérvizsgálatot végeztetünk. De a rá jellemző panaszok sokszor egyértelművé teszik ezt a vitaminhiányt. Ha az alábbiak közül, bármelyik tünetet észleljük magunkon, akkor ajánlatos minél előbb orvosunkhoz fordulni!

Sötét színű bőr

Ha sötét bőrrel rendelkezünk, Holick doktor szerint, 10-szer annyi időre van szükségünk, hogy magunkba szívjuk a nap sugaraiból a D-vitamint, mint azoknak, akik világosabb bőrrel rendelkeznek. Ugyanis a bőrpigmentek valóságos napvédőként funkcionálnak, tehát minél több van belőlük, annál több időt kell töltenünk a napon a D-vitamin dózisunkért.

Melankólia

Az American Journal of Geriatric Psychiatry közzétett tanulmány szerint, a D-vitamin hiányának egyik jele a melankóliára való hajlam. Ennek érdekében 80 idős pácienst vizsgáltak, és észrevették, hogy amelyeknek alacsony értéket mutatott a D-vitamin szintje, 11-szer nagyobb hajlamot mutatott a melankóliára, mint többi társai.

Ha betöltöttük az 50. évet

A Societatii Internationale de Densitometrie Clinica (Nemzetközi Csontsűrűségmérő Társaság) szerint az idős emberek kb. 95%-nál léphet fel D-vitaminhiány, és ennek oka nem csak az, hogy sok időt töltenek zárt térben, hanem az is, hogy ebben a korban már kevesebbet termel a szerveztük napfény dacára is. Megfigyelték, hogy egy 70 éves ember szervezete, 30%-al kevesebb D-vitamint tud termelni, mint egy fiatal szervezet.

Elhízás, vagy túlsúly

Holick kifejti, hogy a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a test összegyűjti a szükséges mennyiségű zsírt. Tehát, túlsúly vagy elhízás esetén a testnek több D-vitaminra lesz szüksége az átlagnál.

Csontfájdalom

Holick szerint, sok személy esetében, akik izom- és csont fájdalommal fordulnak az orvoshoz, tévesen krónikus fáradság- vagy fibromialgia (merev, fájdalmas izmok) szindrómát állapítanak meg. Holick ezért javasolja minden ilyen esetben a D-vitamin ellenőrzésére szolgáló vérvizsgálatot.

Izzadás a fej területén

Holick szerint az izzadás a D-vitamin hiányának első jele, és ez jellemző az újszülöttek estében is.

Bélproblémák

Mint korábban említettük, a D-vitamin zsírban oldódik, tehát ha emésztőrendszeri problémáink vannak, amelyek befolyásolják a test zsírmegőrzési képességét, akkor alacsonyabb lehet a zsírban oldódó vitaminok aránya, így természetesen a D-vitamin felszívódása – mondja Holick. Különösen érintettek lehetnek azok, akik Crohn-betegségben, cöliákiában és gluténérzékenységben szenvednek.

A D-vitamin forrásai

A kanadai dietetikusok szerint a következő élelmiszerek fontos D-vitaminforrásoknak bizonyulhatnak:

  • gabonafélék, narancslé, sima joghurt, természetes felvágottak, sertéshús, marhahús, lazac, tojás, gyümölcsök és zöldségek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek