Mi a teendő, ha megmagyarázhatatlan zúzódásokat veszel észre a testeden? Mi lehet ennek az oka, és mikor kell aggódnod emitt? A véraláfutások azért alakulhatnak ki, mert a hajszálerek nagyon vékonyak, de mi állhat ennek a hátterében?

Az alábbiakban összegyűjtöttük néhány orvos véleményét arról, mi is történhet valójában a szervezetben, amikor a bőrön megmagyarázhatatlan módon véraláfutások alakulnak ki. Figyelj oda ezekre, és szükség esetén fordulj orvoshoz, hematológushoz (a vérképző- és nyirokszervek betegségeivel foglalkozó szakember).

7. Súlyzók, vagy nehéz dolgok emelése

A C-vitaminhiány 9 kora jele, amit neked is azonnal fel kell ismerni!

A súlyemelés sokszor a zúzódások másodlagos oka. Ez azt jelenti, hogy az erek már eleve gyengék, érzékenyek, és a megerőltető fizikai aktivitás csak egy utolsó lökést ad. De a túlságosan megerőltető testmozgás még a legegészségesebb kapilláris ereket is károsíthatja. A nehéz súlyok emelése például kifejezetten veszélyes lehet, ha nem vagyunk rá fizikailag felkészülve.

De még a gyerekek is szenvedhetnek hasonló zúzódásokat a túlságosan nehéz iskolatáskák miatt.

Ezeket a véraláfutásokat nem tartják túlságosan veszélyesnek, de mindenesetre figyelmeztető jelül szolgálnak arra, hogy túlságosan megerőltetted magadat.

6. Bizonyos gyógyszerek szedése

Bizonyos, a vért befolyásoló, gyógyszerek szedése véraláfutások megjelenéséhez vezethet, amelyek a szinte nem létezőtől egészen súlyosig változhatnak. Legtöbbször antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, vas-tartalmú vagy asztma elleni gyógyszerek váltanak ki ilyen hatást.

A leggyakoribb gyógyszer, amely hígítja a vért, és véraláfutásokhoz vezethet, az aszpirin.

Ha kapcsolatot érzékelsz valamilyen gyógyszer szedése és a bőrödön megjelent zúzódások között, fordulj orvoshoz. Előfordulhat, hogy a belső vérzés elkerülése érdekében abba kell hagynod az adott gyógyszer szedését.

5. Hematológiai betegségek

A szervezeted visszatartja a folyadékot? Eláruljuk neked melyek lehetnek a lehetséges okai!

A vér, illetve vérképző- és nyirokszervek betegségei szintén zúzódásokat okozhatnak. A varikózis, a von Willebrand-szindróma (az egyik leggyakoribb alvadási zavar), a trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszám) vagy a leukémia gyakran okoznak keringési zavarokat.

Ezért fordulj minél sürgősebben orvoshoz, különösen ha más, aggasztó tüneteket is tapasztalsz: fájdalmat és duzzadt lábakat, ínyvérzést, apró kapilláris foltokat a testen vagy orrvérzést.

4. Tápanyaghiány

Vitaminok! Vitaminok! Arra mindig különös figyelmet fordítunk, hogy gondoskodjunk gyerekeink vitaminellátásáról, de önmagunkról gyakran megfeledkezünk. A megmagyarázhatatlanul jelentkező zúzódások arra is utalhatnak, hogy a szervezetünkből hiányoznak bizonyos szükséges elemek.

Például a B12-vitamin részt vesz a vérképzésben, a K-vitamin felelős a véralvadásért, a C-vitamin pedig létfontosságú szerepet játszik az új szövetek létrehozásában. Ezek hiányában pedig a vérerek nagyon törékennyé válnak.

Ugyancsak fontos tápanyag a P-vitamin, ami nélkül elképzelhetetlen a kollagén-képzés – így az erek elvékonyodnak, és ez a bőr állapotának romlásához vezet.

A vas egyensúlya is nagyon fontos a szervezet számára. Ha nincs belőle elég, vagy éppen túl sok van, a kapilláris erek állapota rosszabbodhat.

De nem kell azonnal rohannod táplálék-kiegészítőket vásárolni, először teszteltesd magadat, hogy tudd, milyen vitaminokra van szükséged, és javíts az étrendeden.

A P-vitamin forrása a friss zöld tea, az alma, a sütőtök és a fokhagyma. A K-vitamin megtalálható banánban, tojásban, diófélékben és zsíros halakban. A B12-vitamin pedig megtalálható a májban, a halban, a sajtban és a salátában.

3. Hormonális egyensúlyzavar

A hormonális „kilengések” a zúzódások egyik leggyakoribb okai. Akkor jelenhetnek meg, ha alacsony az ösztrogén szintje a szervezetben.

Ez az állapot fennállhat klimax esetén, akkor, ha valamilyen hormonális gyógyszert szedünk, vagy terhesség alatt. Az ösztrogén hiánya jelentősen gyengíti a véredényeket, és a kapillárisok falai nagyon könnyen károsodhatnak.

2. Az életkorral járó változások

Az életkor szomorú, de természetes oka az ilyen véraláfutásoknak. Az érrendszer az életkor előrehaladtával gyengül, és a szövetek elveszítik rugalmasságukat.

Az ilyen, öregedéshez köthető véraláfutások, többnyire a lábakon jelennek meg, és sokszor még a leggyengébb fizikai hatás is képes kiváltani ezeket, ami a fiatal bőrön meg sem látszana.

1. Cukorbetegség

A cukorbetegség negatívan befolyásolja a vérkeringést, ezért nagyon könnyen kialakulhatnak zúzódások, véraláfutások. A zúzódások már nagyon korai szakaszában jelezhetik ezt a betegséget.

Egyéb tünetek: állandó szomjúság, nehezen gyógyuló sebek, fáradékonyság, homályos látás és fehér foltok a bőrön.

Ezt már olvastad? Így jelentkezhet a cukorbetegség – 4 tünet, amit mindenki figyelmen kívül hagy

Bónusz: melyik véraláfutás veszélyes, és melyik nem az?

Legtöbbször, közvetlenül egy sérülés után, a zúzódások vörösek. Ez a vér színe közvetlenül a bőr alatt. Egy idő után a vér elkezd felszívódni, és a zúzódás fekete, kék vagy akár lila lesz. 5-10 napon belül a sérült területnek sárgára vagy zöldre kell változnia. Az utolsó szakasz pedig 10-14 nappal a sérülés után következik be, amikor a terület megbarnul, majd egyre jobban elhalványul.

Figyelem: Általában a sérülést követő 2 héten belül a zúzódások teljesen elmúlnak. Tehát, ha a leírtaktól eltérő színt látsz, vagy a véraláfutás nem múlik el 2 héten belül, orvoshoz kell fordulni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.