HolotropikumEzt kell tenned, ha belázasodik a gyerek!

Ezt kell tenned, ha belázasodik a gyerek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha egy felnőtt, vagy gyerek testhőmérséklete meghaladja a 37 Celsius fokot, hőemelkedésről, illetve lázról beszélhetünk, ami nem más, mint a szervezet reakciója például valamilyen fertőzés, gyulladás esetén.

Ha a kisbaba, gyerkőc belázasodik, a legtöbb szülő megrémül. A következőkben elmondjuk, hogy mit kell tenni, hogyan kell kezelni ezt a problémát.

1. Mikor érdemes a gyerek lázát kezelni

Természetesen léteznek pro és kontra érvek a gyerekek lázának csillapítását, kezelését illetően. Egyrészt vannak szakértők, akik szerint a láz jó, mivel a megemelkedett testhőmérséklet hatására az immunrendszer hatásosabban tud küzdeni a fertőzéssel. De ott van a másik érv, hogy a gyerek kétségtelenül szenved, ezért folyamatosan figyelni kell az állapotát, mert a magas láz veszélyes is lehet, főként ha más tünetekkel is párosul. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni.

Abban az esetben, ha a kisbaba elmúlt 3 hónapos, és a láza nem haladja meg a 38,9 Celsius-t, ugyanakkor nem sír, a bőre színe egészséges, eszik, iszik, figyelmes, és mosolyog, nem szükséges a lázat kezelni. Ezt a véleményt egy amerikai gyerekgyógyászati egyesület is osztja, kiemelve, hogy nem kell még 37 fokos lázzal orvoshoz szaladni, inkább a gyerek kényelmére érdemes fektetni a hangsúlyt.

A lázzal járó tünetek sokszor plusz információkat árulnak el a betegséggel kapcsolatban, ami hozzájárulhat a helyes diagnózis felállításához, illetve a kezeléshez is. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a lázcsillapítással a gyerek hamarább helyrejön, és arra sincs, hogy a nem kezelt láz epilepsziás rohamot, agygörcsöt, vagy akár halált okozhat.

2. Mit tegyünk, ha lázas a gyerek?

Elsősorban gondoskodni kell a folyadékpótlásról, mivel a felmelegedett test többet izzad, így több vizet veszít a szervezet. Inkább igyon, mint egyen, akár 1-2 napig is. A lázas gyereknek pihennie, sőt aludnia kell. Takarjuk be, de ha izzadni kezd, akkor vegyük le róla a paplant, vetkőztessük bugyira, vagy pelenkára, hogy a hő távozni tudjon, és az izzadás hatására beinduljon a test természetes hűtése. A szobában ne legyen 20 foknál melegebb, és legyen friss levegővel teli a helyiség, de huzatot nem szabad csinálni.

3. Milyen orvosságot adjunk a gyereknek?

Gyerekorvoshoz kell fordulni, aki előírja a gyógyszeres kezelést, főként paracetamolt szoktak felírni, de a 20 éven aluliaknak aszpirint nem szabad beadni. A paracetamol és a ibuprofen tabletta eléggé hatékony lázcsillapító, hiszen akár 1,5 Celsius fokkal is csökkentheti a lázat. A paracetamolt 4-6 óránként be lehet adni, de 24 óra alatt nem szabad 5 darabot bevenni. Amúgy meg 3 hónapnál kisebb gyerekek esetében nem szabad paracetamolt alkalmazni. A paracetamol dózist egyébként a gyerek súlyának függvényében állapítják meg. A paracetamolt és az ibuprofen tartalmú lázcsillapítót nem szabad együtt beadni.

4. Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a gyerek nagyon gyenge, kimerült, állandóan sír, akkor el kell vinni az orvoshoz. Főleg ha 3 hónaposnál kisebb, és a láza meghaladja a 38 fokot. 3 éves korig, ha meghaladja a 38,5 fokot, és legyen bármekkora a gyerek, ha a láza eléri a 40 fokot, akkor szintén orvoshoz kell fordulni.

5. Mit ne tegyünk, ha lázas a gyerek?

Ne öltöztessük semmiképp sem vastagon, de azért túl vékonyan se.

Ne erőltessük az evést, ha nem akar enni, akkor hagyni kell. Azonban figyeljünk oda a folyadékpótlásra, adjunk természetes gyümölcsleveket, mert azokat szeretik, tápanyagokat tartalmaznak és teltségérzetet is biztosítanak. A nehéz ételek sokszor ártalmasabbak, mintha egész nap nem enne semmit a gyerek.

Antibiotikumot az orvos szakvéleménye nélkül semmiképp se adjunk.

A kékszeszes, ecetes zoknis borogatás sem jó, mert kiszárítja a bőrt, ezért inkább vizes borogatás ajánlott.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek