A kéz-, vagy lábzsibbadást legtöbbször egy bizsergő, viszkető, kellemetlen érzés követi, amely sokszor addig fokozódhat, hogy meg sem tudjuk mozdítani végtagjainkat. A zsibbadás nem csak kellemetlen, hanem igen komoly betegségek tünete is lehet!

Az erek és az idegek károsodása zsibbadást okozhat, viszont az alábbi betegségek tünete is lehet a végtagzsibbadás.

1. Csontritkulás a gerincnél

Az oszteoporózist a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenése okozza, mely kóros és spontán törésekkel jár együtt. A gerinc nyaki részén jelentkező csontritkulás kézzsibbadást, fejfájást és egyensúlyzavart is okozhat.

2. Szklerózis multiplex

A betegség következtében az idegrostokat körülvevő fehérjében és zsírsavakban gazdag anyag károsodik, így előbb a myelinhüvely, majd az idegrostok sérülnek. Ennek következtében sokkal érzékenyebbek lesznek a végtagok, gyakorivá, szinte állandóvá válik a zsibbadás.

3. Nyaki neuralgia

A vállban, nyaki részben kialakuló gyulladás kézzsibbadást okozhat. A neuralgia kiváltó oka sok esetben ismeretlen, de a fájdalom megjelenhet fertőző betegségek vagy sérülés következményeként is.

4. Stroke

Ha zsibbad a keze, lába, beszéd-nehézségekkel, fejfájással, homályos látással, izomgyengeséggel küzd, azonnal hívja a mentőket. A stroke az egyik legveszélyesebb betegség, és pillanatok alatt akár halálos kimenetelű is lehet.

5. Cukorbetegség, vérszegénység

Ez a két betegség a végtagokat is erősen érinti, ilyenkor lelassul a vérkeringés és erős, folyamatosan visszatérő zsibbadás alakulhat ki.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.