Holotropikum“Csodálkozunk, hogy daganatokkal van tele a testünk! Abból alakulnak ki, ahogy beszélünk,...

“Csodálkozunk, hogy daganatokkal van tele a testünk! Abból alakulnak ki, ahogy beszélünk, ahogy gondolkodunk, és ahogy élünk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dumitru Constantin Dulcan neurológus 1981-ben írta az “Az anyag intelligenciája” című könyvét, amelyben a jövő drogjairól, és a stressz káros szerepéről beszélt. Elméletei igencsak megosztóak tudományos körökben.

Melyek azok a mechanizmusok, amelyek kiváltják a betegséget a szervezetben, és a stressz milyen szerepet játszik a betegség kiváltásában?

A stressz sajnos nagyon káros. A stressz a test reakciója egy traumára, amely lehet fizikai, mentális, érzelmi. A stressz három alapvető szerkezeti elemre hat: az idegsejtre, a DNS-re és az immunrendszerre. A stressz blokkolja a neurogenezist, az új idegsejtek képződését vagy az új kapcsolatok kialakulását. Napjainkban ezért is az egyik legpusztítóbb betegség az Alzheimer-kór.

A kromoszómák végein védő szereppel rendelkező fehérjék, úgynevezett telomerek vannak. A stressz hatására minden sejtosztódással ezek a telomerek lerövidülnek, és csökken az élettartamuk. Kutatások alapján bizonyítékot találtak arra, hogy, ha csökkentjük a stresszt az életünkben, és változtatunk az étrendünkön, akkor helyreállnak ezek a telomerek.

És mi van az immunrendszerrel?

Az öt percig tartó stressz, harag, düh akár öt-hat órán keresztül blokkolhatja az immunrendszer sejtjeit. Az immunrendszer a limfocitákat termelő sejtek és szervek rendszere, melyek védelmet nyújtanak a vírusokkal és baktériumokkal szemben, eltávolítják az elhalt sejteket. Ha nem működik jól az immunrendszer az elhalt sejtek a szervezeten belül gyulladást, majd különböző betegségeket, pl. rákot is okozhatnak. A stressz felborítja az immunrendszer hatékonyságát.

A modern világban erős stresszhatásnak vagyunk kitéve

A rohamos ütemben fejlődő technológia számos előnyt nyújtott, viszont felülmúlta a biológiai alkalmazkodási ütemünket. Vessünk egy pillantást arra, hogy mi történik a médiában, a hírek nagy százaléka negatív. És bármennyire is nem akarjuk, vagy nem vesszük észre, rossz hatást eredményez, hiszen azt látjuk, hogy mindenütt csak a szenvedés és a baj van.

Védelmi mechanizmusok!

De hogyan kerülhetjük el ezt a stresszt? Nagyon sok problémával kell szembenéznünk nap mint nap.

Természetesen elképzelhetetlen, hogy ne legyen részünk semmilyen stresszben, de meg kell védenünk magunkat, el kell sajátítsunk egy számunkra hatékony stresszkezelési technikát. Például, ha már előre tudod, hogy a főnök elégedetlen lesz valamivel, akkor már úgy állsz hozzá a dologhoz, hogy elméletben próbálsz egy védelmi falat felépíteni magad köré, és próbálsz közömbösen reagálni. Természetesen nem lehet teljesen elkerülni a stresszt, mert meghalnak, megbetegednek hozzánk közelálló személyek, és ezek olyan helyzetek, amikor nem lehet közömbösnek maradni.

De mit tehetünk konkrétan?

Mindannyiunknak erőfeszítéseket kell tennie a változás érdekében, mindenekelőtt azért, hogy ne hangsúlyozzuk a negatív dolgokat, mert azzal nem csak a külvilágot, hanem saját magamat is terhelem. A változás saját magunkkal kezdődik. Szükségünk lenne társadalmi szinten a stresszkezelésre, de egyénileg is elkezdhetjük, és amikor már sikerült, akkor másoknak is beszélhetünk arról, hogy mitől vagyunk kiegyensúlyozottak, harmonikusak.

Három mérgező por

Milyen szerepet játszik a táplálkozás az egészség megőrzésében?

Három mérgező fehér por van: a sok só, a fehér cukor és a fehér liszt. Senki nem akar teljes kiőrlésű kenyeret enni. Miért eszünk fehér kenyeret, mikor a teljes kiőrlésű kenyér sokkal egészségesebb? Abba kell hagyni a dohányzást, a feldolgozott, tartósítószert és adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek