Június utolsó napjai extrém hőmérsékleti értékeket tartogat Nyugat-Európa számára, több mint 40 fokos átlag hőmérséklettel kell számolni.

A nappali hőmérséklet 38-42 fok lesz, figyelmeztetnek a meteorológiai előrejelzések. Ez leginkább a nagyobb városokban lesz kritikus, és elviselhetetlen, ide ugyanis még jobban beszorul a meleg légtömeg, és éjszakára sem tudnak majd lehűlni a felmelegedett betonelemek és az utak.

Szerdán 37-39 fok várható Spanyolország, Franciaország és Németország egy részén, és Olaszország északi felén. Csütörtökön a Pireneusoktól északra és délre is 40 fok feletti lesz a hőmérséklet. Pénteken és szombaton sem várható jelentősebb lehűlés. Az eddigi június csúcs Németországban 38,5, Franciaországban pedig 41,5 fok volt, ezen értékek most úgy látszik az idei extrém kánikula beköszönte által megdőlni látszanak.

Az előrejelzés szerint Magyarországon szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, de az északi völgyekben néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között várható.

Ezt már olvastad? A legújabb kutatások szerint nem a Nap okozza a bőrrákot, hanem a naptejek!

Párizsban 1947 óta nem volt ilyen meleg, legmagasabb szintű hőségriadót rendeltek el, éppen ezért szükség esetén rendkívüli intézkedéseket vetnek be. A legmelegebb napok a hét közepén lesznek, Párizsban 39, Lyonban pedig 40 fokra lehet majd számítani.

A szakértők azt tanácsolják, hogy érdemes idejében felkészülni az extrém időjárásra, mert a tavaly kialakult kánikula miatt Spanyolországban és Portugáliában több halálos áldozat is volt, Németországban és Svédországban pedig soha nem tapasztalt aszály pusztított.

Az extrémnek számító kánikula még elviselhetetlenebb lesz a hirtelen jelentkező záporok következtében kialakuló párás légkör miatt. A magas hőmérséklet főleg a gyerekek és az idősek szervezetét viseli meg, a bölcsődék, az óvodák és az idősotthonok ventilátorokat, légkondikat, és fokozott figyelmet kapnak. A német meteorológiai szolgálat is extrém hőségre figyelmezteti az ország lakóit, Brandenburg területén például ötös fokozatú riasztást adtak ki. De melegrekord lehet Belgiumban és Svájcban is.

Ezt már olvastad? 5 jótanács, hogy a nyári hőségben is hidegen tartsd a tested!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.