KuriózumSzabadúszó vagyok!

Szabadúszó vagyok!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Manapság azt vettem észre, hogy a “szabadúszó” fogalom szoros összefüggésben áll az “életművész” fogalommal, de biztos vagyok benne, hogy sokaknak nincs tiszta képük ennek az értelméről – esetleg csak ködösen.

Már 1997-ben, Amerikában nagyjából 25 millió szabadúszót saccoltak, és valószínűleg ezek száma csak nőtt.

“A szabadúszó azt jelenti, hogy egyetlen munkahelyen sincs stabilan elkötelezve: ők a külsős tanácsadók és a megbízási szerződéssel dolgozók.
Ebből kifolyólag nem részesülnek egészségbiztosításban, munkanélküli segélyben, és nem rendelkeznek a kollektív szerződésben előírt jogokkal. A szabadúszók több projekten, több partnerrel dolgozhatnak akár egy időben is.” (Dan Pink, Fast Company)

A vállalatok számára a külső munkások alkalmazása igencsak jelentős pénzmegtakarítással jár, és a megfelelő projekthez a megfelelő kompetenciákkal rendelkező személyt társítják – így pedig optimálisabb is.

A mai viszonyok miatt egyetlen állás sincs biztosítva hosszútávon (főleg ahol a nagy pénzt osszák), és csúszós talajra kerültek a karrier lehetőségek is.

Ha úgy érezzük, hogy mi is szabadúszóként szeretnénk kamatoztatni tudásunkat, nem árt néhány tanácsot betartani.

1. A piac

Minden azon múlik, hogy ki-milyen áron tudja eladni magát. Nem kell elkeseredni, ha valaki alánk licitál, és lefölözi a lét. Programozás, szövegírás, online marketing, pénzügyi tanácsadás, könyvelés előkészítés, mérlegképes könyvelés – ezek mind azon szakterületek közé tartoznak, ahol nap mint nap lehet keresgélni a felkínált projektek között. A kevésbé jól fizető munkák közé tartozik a blogolás, az üzletfejlesztés és a grafikai tervezés, de aggodalomra itt sincs okunk.

2. Építs kapcsolatot több szabadúszóval

A munka oroszlán része eladni magunkat számunkra megfelelő projektekhez. Legyünk tisztában azzal, hogy a szabadúszók ingadoznak a termékeny és szűkös időszakok között, mivel nincs stabilan befolyó megbízásuk – szemben a vállalatnál alkalmazott munkásokkal. Felértékelődnek a személyes kapcsolatok, az információ begyűjtésének sebessége és a tájékozottság. Ennek feltétele a személyes kapcsolat ápolása. Egy jól kiépített hálózatban a szabadúszók egymásnak ajánlják a munkákat, és te se sajnálj továbbadni olyan megbízást, amit te csak részben tudnál elvégezni.

3. Folyamatos reklám

Portfólió, portfólió és portfólió! Ez a kulcsa minden szabadúszónak. Rendelkeznek kell egy olyan gyűjteménnyel (leginkább internetes formában, weboldal formájában), ahol összesíted az eddig elvégzett munkáidat, mérlegelve, kiemelve az erősségeit és pár szót ejtve a gyengeségekről is. Mivel saját magad reklámozod, elengedhetetlen, hogy egy összesített formában tudd felmutatni mindazt, amit tudsz, és legjobb, ha mindez vizuális elemekkel is párosítva van, esetleg megbízói értékeléssel. Kommentáld a szakterületeden belüli híreket, újdonságokat, és légy mindig naprakész! A lehető legtöbb emberhez juttasd el “magad”, mivel ők további kapcsolatokat generálnak, ami nélkülözhetetlen az üzlethez.

Kapcsolatok, fólió, tájékozottság, ezeket sose felejtsük el, ha a kedvezőtlen munkaajánlatok láttán úgy döntenénk, hogy inkább szabadúszóként tevékenykedünk ideig-óráig!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek