KuriózumSokkoló kutatás: minden ember szervezete tartalmaz műanyagot - Igen, a tiéd is!

Sokkoló kutatás: minden ember szervezete tartalmaz műanyagot – Igen, a tiéd is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyiunk szervezete tartalmaz műanyagot!

Fotó: Bernd Wüstneck

Az osztrák tudósok sokkoló felfedezésre jutottak, miszerint napjainkban az ember szervezete, mikro méretű műanyagot tartalmaz, mely feltevést a bélrendszerből vett mintákkal támasztottak alá.

Ezek a mikro méretű részecskék, a naponta elfogyasztott élelmiszerekkel és italokkal kerülnek a szervezetünkbe. A megfigyelésben résztvevő alanyok, 33 és 65 év közötti személyek voltak a világ minden kontinenséről, akik naplót vezettek a naponta elfogyasztott ételek és italok fajtáiról, majd mintát adtak elemzés céljából.

Az alanyok által elfogyasztott ételek és italok nagy többsége műanyag csomagolásban volt fogyasztás előtt. Több kísérleti személy is fogyasztott tengeri gyümölcsöt vagy különféle halakat.

A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a világ műanyag termékeinek, közel 2-5%-a a tengerek és óceánok vizeiben halmozódik fel, ahol a vízi élőlények elfogyasztják őket. Jelentős mennyiségű műanyagot mutattak ki a tudósok a rákok, a csigák és a homárok szervezetében.

A tengeri élőlények ember által fogyasztott húsában leggyakrabban előforduló műanyag fajták között említjük meg a polipropilént és a polietilén-tereftalátot (PET), melyeket az élelmiszerek csomagolásához használnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek