KuriózumNem úgy feszítették keresztre Jézust, ahogy eddig gondoltuk?

Nem úgy feszítették keresztre Jézust, ahogy eddig gondoltuk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Évszázadokon át a keresztény világ úgy tudta, hogy Jézus karjait vízszintesen feszítették keresztre, ám a Torinói Lepel legújabb vizsgálata után elképzelhető, hogy a valóságban másképp zajlott a keresztre feszítés.

jezus-a-kereszten

A liverpool-i John Moores Egyetem szakemberei szerint ugyanis Jézus Krisztus halála sokkal kegyetlenebb lehetett, mint ahogy eddig gondoltuk, és a Megváltó kezeit a feje fölött kinyújtva szegezték a keresztre. A Torinói Leplet vizsgáló nemzetközi kutatócsoport szerint nem is az a fontos, hogy kihez tartozik a lepel, hanem az, hogy lenyomat szerint a megfeszítettet Y alakban szegezték a keresztre.

A Torinói Lepel az egyik leginkább tanulmányozott történelmi ereklye, és a vele kapcsolatos álláspontok ennek megfelelően szerteágazóak. Egyesek szerint keletkezése a középkorra tehet, mások úgy vélik, arról a lepelről van szó, amelyek Jézust betakarták a keresztről való levétel után. Bármi is az igazság, a szövetdarab, amelyen egy meztelen férfi testlenyomata található, a karok környékéről származó vérnyomokat, és egyéb testi sérülések nyomait tartalmazza.

Torinói Lepel
Torinói Lepel

Matteo Borrini, a John Moores Egyetem szakembere és az olasz Pavia Egyetem egyik kutatója arra keresték a választ, hogy a bal karból származó vérnyomok megegyeznek-e a lepel egyéb területein található vérnyomokkal. Ez utóbbi úgy vélte, hogy teljesen más volt a keresztrefeszítés módja, mint ahogy azt eddig gondoltuk. Szerintük bizonyos, hogy a vérnyomokat hagyó férfit Y, és nem T alakban feszítették keresztre, ahogy az a keresztény ábrázolásokban elterjedt.

Ajánló: Eredeti lehet a Jézus feleségét említő egyiptomi papirusztöredék

Az Y alakú megfeszítés még nagyobb terhet helyezett a tüdőre, elviselhetetlenné vált a lélegzés, és valószínű, hogy az áldozat megfulladt – mondta Borrini. Hozzátette: a lenyomat, ami megjelenik a leplen, nem felel meg a keresztre feszítésről alkotott hagyományos ábrázolásmódoknak, és elképzelhető, hogy utólag, művészi megfontolásokból vízszintes, vérrel rajzolt vonalakat is rávittek a lepelre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek