KuriózumEredeti lehet a Jézus feleségét említő egyiptomi papirusztöredék

Eredeti lehet a Jézus feleségét említő egyiptomi papirusztöredék

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legújabb kutatások szerint eredeti az a 2012-ben, Karen King vallástörténész által talált papirusztöredék, amely Jézus feleségéről beszél. A papirusz tartalma 2012-ben széleskörű vitát váltott ki mind egyházi, mind tudományos körökben, ugyanis a szöveg Jézus anyjára, feleségére és egy harmadik, Máriának nevezett nőre is utal, mikor tanítványai arról vitáznak, hogy nő csatlakozhat-e a tanítványok gyülekezetéhez.

jezus

Kutatók szerint a talált papirusz nem hamisítvány, hanem egy ősi dokumentum, amely Jézus állítólagos feleségét említi, és arról szól, hogy nők is lehetnek Jézus tanítványai. A papiruszon kopt nyelven egyebek mellett a következő olvasható: „Jézus azt mondta nekik: a feleségem”. Az alatta lévő sorban pedig ez áll: „tanítványom lehet”.

Ajánló: Megvan Jézus keresztre feszítésének dátuma

A kutatók szerint a papirusztöredék a 8. századi Egyiptomból származik. A Harvard Egyetem vallástörténésze elmondta: a töredék korát szénizotópos kormeghatározással és a tinta kémiai összetételének vizsgálatával állapították meg

A szakember fontosnak tartotta elmondani: a lelet nem bizonyítja, hogy Jézusnak valóban felesége lett volna, hisz a korabeli források nem sokat mondanak Krisztus családi állapotáról, ám a papiruszon olvasható információk bővíthetik a korai keresztény családi életéről szóló ismeretek körét. King fenntartja azon álláspontját, hogy a szövegtöredéket az evangélium részének kellene tekinteni, hisz az a Jézus életéről szóló ősi szövegek közé tartozik, mivel egy Jézus és tanítványai között elhangzó beszélgetést őriz.

papyrus

A kalandos módon a kutatóhoz jutott papirusztöredéket kétkedés fogadta szakmai és egyházi körökben. Sokan hamisítványnak tartották zavaros előkerülése, a nyelvtani hibák és a betűk írásmódja miatt. A legújabb eredmények sem győztek meg mindenkit.

Ajánló: Nem úgy feszítették keresztre Jézust, ahogy eddig gondoltuk?

Leo Depuydt, a Brown Egyetem egyiptológusa szerint ilyen ősi papirusz ma is könnyen beszerezhető Egyiptomban, míg a tintát szintén könnyű előállítani napjainkban. Karen King 2011-ben jutott a papiruszhoz egy adomány által, az adományozó – aki nem kívánta felfedni kilétét – 1999-ben vásárolta egy gyűjtőtől a töredéket. A gyűjtő pedig 1963 körül az NDK-ban tett szert a papiruszra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek