HolotropikumMiről árulkodik a székleted és mit mond az egészségi állapotodról?

Miről árulkodik a székleted és mit mond az egészségi állapotodról?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden élőlénynek, amely eszik, van széklete. A széklet egy azon kevés emlékeztetőink közé tartozik, amely közvetett módon, ideális esetben napi rendszerességgel, pontos információkkal szolgál személyes egészségünkről. Mégis milyen kevés figyelmet szentelünk neki. Sőt, még beszélni sem szeretünk róla. Bizonyos kultúrákban könnyebb az emberekkel a szexről beszélni, mint a székletről.

szeklet3

Az igazság az, hogy, ha a székleted nincs rendben – fennáll a lehetősége annak, hogy valami nagyon rosszul működhet a testedben. Tudtad, hogy az agyműködésed és a bélbaktériumaid „kapcsolatban” vannak egymással, és ez a kapcsolat befolyásolja a hangulatod, az immunrendszeredet és a gyulladásos folyamatok lefolyását a szervezetedben? És azt, hogy a vastagbélben megtalálható rövidláncú zsírsavaknak gyulladáscsökkentő szerepük van és növelik az inzulin iránti érzékenységet?

Olvasd el ezt is: 6 módszer a karácsonyi haspuffadás megelőzésére

Sokan igyekszünk egészségesen táplálkozni, de honnan tudjuk, hogy ezek a táplálékok jól meg lettek emésztve, és hogy a tápanyagok jól felszívódtak? A széklet minősége megmutatja, hogy mennyire hasznosan emésztette meg a szervezeted a táplálékot.

Ha a székleted nincs rendben, arra utalhat, hogy az emésztőrendszered vagy túl lassú vagy túl gyors, ami viszont növeli a krónikus megbetegedések, mint a neurológiai betegségek, autoimmun betegségek, krónikus gyulladásos állapotok, kialakulásának lehetőségét. Tekintsd úgy a székletet, mint egy füstérzékelő idegesítő zaját, amikor merül belőle az elem. Könyörtelenül figyelmeztet arra, hogy a riasztóba új elemre van szükség, és ha semmit sem teszel ennek érdekében, leéghet az egész otthonod, veled és családoddal benne.

Az egészséges széklet azt mutatja, hogy a tested viszonylag egészséges, és tekintsd ezt egy jó jelnek, hiszen te vagy a nyerő, ha az egészséged a tét.

Honnan tudod, hogy minden rendben a székleteddel? Négy fontos jellemzőjét kell megvizsgálnod:

Milyen gyakran van székleted?

Ideális esetben naponta kéne székleted legyen. De a „normálisba” a naponta 1-3-szor jelentkező széklet is belefér. A széklet egy „hulladék”, amitől naponta jó lenne megszabadulni, ahhoz, hogy tudjuk, hogy a méreganyagok és egyéb fölösleges anyagok távoztak a testünkből. Sok embernek minden étkezés után van székletürítése.
Ha hetente csak egy párszor van székleted, vagy naponta 5-nél több van, nagy a valószínűsége, hogy valamilyen egészségügyi problémád van. Ebben az esetben fordulj bátran orvoshoz.

Erőlködsz székletürítés közben?

Mennyire megy neked könnyen a székletürítés? Kultúránkban „normális”, hogy a napi újság, folyóirat vagy könyv nélkül nem megyünk a fürdőszobába, mert másképp nem is tudnánk megnyerni a félórás „harcot a széklettel”. Az igazság viszont az, hogy a „normális” székletürítés egy pár percnél nem kellene tovább tartson. És könnyednek is kéne lennie. A rendszeres erőlködés székletürítés közben, aranyerek kialakulásához vezet. A normális székletürítésnek az egyensúlyról kell szólnia aközött, hogy nem kell erőlködni, feszíteni, és aközött, hogy nem olyan sürgető, hogy ne tudnád visszatartani. Ha tíz pernél többet tart a székletürítés vagy mindig rohannod kell, és épp időben érsz oda, mielőtt kipottyan, nincs rendben a székletürítésed.

Ezt is olvasd el: Szégyelled az aranyered? Így kezelheted otthon!

Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com

Milyen a székleted külleme, vagyis hogy néz ki?

Az egyik legfontosabb lépés a széklet vizsgálatban, az a széklet minőségének a kérdése. Ehhez pedig meg kell nézned. Ne habozz, hasznos információkat árulhat el ez az egyszerű megfigyelés!

A különálló, kemény székletcsomók, kolbász formájú, de csomós, kolbász formájú, de repedt felszínnel, mind székrekedésre utal. A puha, foltos, bolyhos, jól elhatárolt szélű székletdarabkák, vagy vizes állagú széklet hasmenésre utal. Az „egészséges székletnek” kolbász vagy kígyó alakja van, sima és puha.

A székleted színét se hagyd figyelmem kívül, mivel a szín egy drasztikus változás vészjelzője lehet! A széklet általában barna színű, az epe miatt, amely a májban termelődik, és fontos szerepe van az emésztési folyamatban. Az elfogyasztott táplálék körülbelül a fogyasztástól számított 3 nap múlva hagyja el a testet. Ha ez rövidebb idő alatt következik be, akkor a széklet zöldes színűvé válik. Ha a széklet fekete, az belső vérzésre utalhat, ami valószínűleg fekély vagy daganat következménye. Ebben az esetben AZONNAL fordulj orvoshoz! A széklet világos színe – például szürkés – szintén valamilyen problémára utalhat. Bár ez nagyon ritkán fordul elő, de májbetegség jelenlétére utalhat. A gennyes széklet, különböző fertőző betegségekben is kialakulhat, fordulj orvoshoz ebben az esetben is. A gyerekeknél gyakrabban előforduló parazitás fertőzések esetén, gyakori, hogy a széklettel ürülnek a paraziták vagy petéik.

Ezt is olvasd el: Életmód tanácsok aranyeres betegeknek

Minden kiürült?

Van, akiknek ez nem okoz különös gondot. A „normális széklet” fogalmához az is hozzátartozik, hogy egy „mozdulatból” minden kiürül. Ha székletürítés után nem könnyebbültél meg és az a kellemetlen érzésed, hogy valami még visszamaradt, vagy székelés után többször visszajársz az ülőkéhez, hogy végezted el a teljes munkát, nagy a valószínűsége annak, hogy valami nincs rendben az emésztőrendszereddel.

Ha a székleted nincs rendben, azt jelzi, hogy az emésztőrendszered nincs olyan jó formában, mint kéne, hogy legyen. Íme, néhány tipp, ami segít rendbe hozni emésztőrendszered működését és javít a székleten is:

  • 1.  Egyél igazi ételt!

A legnagyobb hiba, amit azok az emberek elkövetnek, akik azt mondják magukról, hogy egészségesen esznek az, hogy folyamatosan, hosszú távon olyan ételeket fogyasztanak, mint a magok, szója vagy cukrok. Maradj meg az igazi ételek fogyasztásánál, egyél lehetőleg mindegyik élelmiszercsoportból – ez a legfontosabb változás, amit egy emésztőrendszeri problémákkal küzdő személy meghozhat. Ha székrekedésben vagy hasmenésben szenvedsz, egy célzott szénhidrát diéta segíthet a vastagbelednek kézben tartani a tüneteket. A legfontosabb az, hogy „hallgass a székletedre” és tégy meg minden változást az élelmiszereid minőségének javítása érdekében.

  • 2.  Egyél jó baktériumokat

A beleinkben hemzsegnek a baktériumok, és egy egészséges baktériumflóra elengedhetetlen egy egészséges széklet „gyártásához”. Ezért, naponta egyél jó baktériumokat, próbáld ki a savanyú káposztát, kombucha-t, kefirt. Egy kiváló minőségű probiotikum készítmény szintén képes megerősíteni a vastagbélhez tartozó immunrendszered és javítani az emésztésen. Így készíts finom probiotikum italt!

  • 3.  Egyél több zsírt

A zsírok direkt módon hatnak a bélmozgásokra. A zsírok fogyasztása rendkívül hasznos székrekedés esetében. Fogyassz egészséges zsírokat, mint a kókusz olaj, állati zsír, olívaolaj.

A legjobb része a székletürítésnek az, hogy folyamatosan ürül, így mindennap tájékoztatásban lehet részed arról, hogy mi zajlik a testedben. Kár lenne figyelmem kívül hagynod! Az orvosod mindig megszokta kérdezni, hogy milyen a székleted. Válaszolj neki bátran, mert nem hiába kérdi és ne szégyelld elmondani neki, ha valami rendellenességet tapasztalsz, mert láthatod, hogy a székleted fontos információkkal szolgálhat a belső világodról és egészségi állapotodról!

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek