6 módszer a karácsonyi haspuffadás megelőzésére

A nagy családi összejövetelek, ünnepek és mulatságok alkalmat biztosítanak arra, hogy néhány napig együtt legyen a család, együtt ünnepeljenek, és együtt idézzenek fel emlékezetes pillanatokat. Ilyenkor azonban hajlamosak vagyunk többet enni, inni, mint amennyire szervezetünknek szüksége van, és ez kellemetlen haspuffadással járhat. Ha nem akarja, hogy kényelmetlenül érezze magát a következő két hétben, tartsa be a következő tanácsokat:

Fotó: Flickr.com

Fotó: Flickr.com

Tudatos ételválasztás: ünnepekkor roskadásig tele az asztal mindenféle finomsággal, de nem szabad fejest ugrani az élvezetekben. Figyeljünk mindig arra, hogy tudatosan válasszunk ételt, annak függvényében, hogy mit képes testünk könnyebben megemészteni.

Együnk gyakrabban, de kevesebbet: minél nagyobb egy étel térfogata, annál jobban laktat, így kisebb mennyiségtől is jóllakunk. Ne hagyjuk ki a levest, hisz így csökkentjük a főétel és a desszert által történő túlevés kockázatát. Kutatások szerint, akik levest is esznek, 26 százalékkal kevesebb kalóriát visznek be. A bőséges folyadék gyorsítja az emésztést, és nem hagyja, hogy a kelleténél több húst, süteményt vigyünk be a szervezetbe.

Figyeljünk az adagokra: szemmértékkel nem egyszerű megállapítani, hogy mekkora adagot teszünk ki magunknak, így tegyünk kevesebbet, és együnk lassabban. A gyomor 10-20 perc alatt ismeri fel a teltséget, így ha nem habzsolunk, időben rájövünk, hogy mennyi az elég. Ugyanakkor fontos, hogy válasszunk kisebb tányért, így azt nem tudjuk túlhalmozni étellel.

Engedjük el a fülünk mellett a sok kínálgatást: mindenkivel megesett, hogy már jóllakott ugyan, de továbbra is tukmálták rá az ételt, italt. Ilyenkor egyszerűen közöljük, hogy jóllaktunk már, nagyon finom minden, és köszönjük szépen.

Az édességet számoljuk duplán: lehetőleg ne együk túl magunkat édességgel, annak ellenére, hogy a desszertekhez való vonzalom született tulajdonság.

Ne hagyd abba az edzést: ünnepekkor különösen fontos a testmozgás mennyisége.  A legfrissebb tudományos eredmények szerint ugyanis azok, akik rendszeresen edzenek karácsony előtt és alatt, gyorsabb és hatékonyabb anyagcserének örülhetnek – tehát nem híznak.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top