UtazásTrópusi hangulat Erdélyben - Lepkeház Parajdon

Trópusi hangulat Erdélyben – Lepkeház Parajdon

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Trópusi lepkéket lehet megtekinteni a parajdi lepkeházban. Méltán keltette fel az érdeklődésünket, hogy élő lepkéket lehet testközelből megtekinteni a sóbányájáról híres, Erdély szívében található, Parajdon. Amint betoppantunk, rögtön elállt a lélegzetünk a rengeteg pillangótól, meg méreteiben is hatalmas lepkéktől.

IMG_2090

Európa keleti szegletében a lepkeház kifejezés sokaknak ismeretlenül csenghet. Nem csoda, hiszen a mai értelembe vett lepkeházak megjelenése kicsivel több, mint harminc éves múltra tekinthet vissza. Talán nem meglepő, hogy a lepkeházak története Angliában kezdődik, mikor is Dorsetben 1978-ban megépítik a világ első lepkeházát.

Ezek után számtalan lepkeház épült az Amerikai Egyesült Államokon át egészen Ázsiáig. Így épült meg például Robert Boender által a floridai Butterfly World, 2008-ban a Changi Butterfly Garden a szingapúri repülőtéren, valamint a világ legnagyobbjaként az angliai Eden House. Bár a lepkeházak első pillantásra eléggé különböznek egymástól, azonban a lényegi hasonlóság közöttük az, hogy – páratlan élményt kínálva a látogatóknak – mindegyikükben a lepkéket szabadon repülve, testközelből figyelhetjük meg.

IMG_2066

Nincs ez másképpen a Vulticulus Földrajzi Társaság által épített parajdi lepkeház esetében sem. A trópusi növények, a 150 négyzetméternyi röptér, a több száz egzotikus lepke egyszerre igyekszik felejthetetlen élményt nyújtani, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A lepkék dél-amerikai, ázsiai és afrikai lepkefarmokról bábok formájában érkeznek Parajdra. Érkezésük után egy külön erre a célra készített keltetőbe kerülnek, ahol fajtól függően néhány napon belül – immáron a hernyóból átalakulva – csodálatos lepkeként látják meg a napvilágot.

IMG_2087

A lepkeházak a lepkefarmokkal együtt a fajfenntartás feladatán kívül világszerte jelentős oktatási és nevelési szerepet töltenek be.

IMG_2063 IMG_2077 IMG_2080 IMG_2084 IMG_2086

Bátran merem állítani, hogy nekünk is sikerült olyan élményt nyújtani Erdély egyetlen lepkeháza, ami egyértelművé tette számomra, hogy vissza fogok járni az elkövetkezendőkben.

Látogass el a parajdi Lepkeház honlapjára.

Fotók: Kovács Zsolt

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek