Utazás5 ok, amiért 2024-ben is érdemes ellátogatni Erdélybe!

5 ok, amiért 2024-ben is érdemes ellátogatni Erdélybe!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Kárpátok árnyékában, ahol a legendák összefonódnak a valósággal, Erdély felfedezésre vár. Ez nem csak egy turisztikai célpont, itt az emberek még mindig harmóniában élnek a természettel, őszinte mosollyal és meleg vendégszeretettel fogadják az odalátogatót.

Miért is érdemes ellátogatni Erdélybe?

1. A helyiek vendégszeretete

A meleg fogadtatásáról híres erdélyiek gondosan felújított és minden kényelemmel ellátott rusztikus jellegű házakban kínálnak szállást az odalátogató vendégeknek. A régi, de felújított házak a múlt illatát, de a modern kényelmet, minőséget kínálják a vendégeknek. Aki egy ilyen helyen eltölt 2-3 éjszakát, garantáltan magával ragadó élménnyel fog távozni.

A kínálat bőséges, mindenki a maga igényei szerint választhat, hogy milyen tájegységen szeretné eltölteni a szabadidejét.

2. Páratlan gasztronómiai élmény

Az erdélyi konyha önmagában egy csodálatos utazás, autentikus ízeket kínál, harmonikusan keverednek benne a magyar, szász és román hatások. A kulturális sokszínűségnek és a gazdag helyi élelmiszerforrásnak köszönhetően olyan ételek születtek, amelyek nemzetiségtől függetlenül örömet okoznak az ínyenceknek.

Talán elég lenne megemlíteni a fokhagymás sülteket, a kolozsvári káposztát, a német hatásnak köszönhető noszolyi sajtot, a Camembert csodálatos helyi változatát, a tejszínes és lekváros papanasit (túrófánk) vagy a tordai szarvas steaket.

Híresek az erdélyi borok is: a jidvei aromás Fehér Leányka vagy Eiswein – édes bor, amelyet az első fagyok érlelte szőlőből nyernek -, a vineai rizling, a lechintai Sauvignon Blanc vagy a csombordi Chardonnay.

Drakula kastélyában Halloweeneznek az amerikai mágnások: Elon Musk mellett Angelina Jolie is hivatalos a buliba
Fotó: 123rf.com

3. Mesebeli várak

Az erdélyi kastélyok, mint az idő őrei, letűnt korokon át kalauzolnak el, és lenyűgöző történeteket tárnak fel.

A több mint 600 éves múltra visszatekintő, középkori bútorokkal, fegyverekkel és páncélzattal díszített, a Habsburg család tulajdonában lévő törcsvári kastély őrzi a Rucăr-Bran-hágót, és betekintést nyújt Erdély történelmébe.

Építészeti stílusa és kertjei miatt egykor “Erdély Versailles-jának” becézett bonchidai Bánffy-kastély minden évben neves kulturális eseményeknek ad otthont, a Teleki-kastély pedig allegorikus szobrokkal és ritka fáival, parkjával nyűgözi le látogatóit.

Nem szabad kihagyni a francia ihletésű katonai és polgári építészetet reprezentáló, Vajdahunyad első várát sem. De ha már Erdélybe látogatunk semmiképpen se hagyjuk ki a segesvári várat sem.

Ebben az erdélyi faluban 300 év alatt egyetlen válás történt. Zseniálisan oldották a családi veszekedéseket!
A berethalmi templom

4. Erődtemplomok

Az erdélyi erődtemplomok, amelyeknek nemzeti szempontból igen fontos szerepet töltenek be, igazi építészeti ékszerei és tanúi e vidék viharos történelmének. A magas tornyok és a védőfalak tanúskodnak az időkről, amikor a helyiek ide menekültek az idegen betörések elől, de a hitnek a közösség életében betöltött szerepéről is.

Az UNESCO kulturális örökségébe tartozó Berethalom, Prázsmár, Százkézd, Kelnek erődtemplomai ismertek és elismertek. Szászfehéregyházán az UNESCO-örökség részeként is szereplő evangélikus erődtemplom Nagy-Britannia királyának gondozását élvezi, aki ebben az erdélyi faluban, a hagyomány és a nemzeti kultúra megőrzőjeként vásárolta meg az egyik nyaralóját.

5. Mesebeli tájak

Az erdélyi tájakon barangolva igazi időutazónak érezhetjük magunkat, amint mesék és legendák ölelésében , az eldugott falvak, a virágos mezők, a lankás, dombos táj kikapcsolódást nyújthat a megfáradt testnek és léleknek.

A Fogarasi-hegység, más néven az “Erdélyi Alpok” hófödte csúcsai, éles gerincei és gleccsertavai látványos tájat varázsolnak, az ezen a környéken található túraútvonalak pedig ideálisak a természet és a kaland iránt érdeklődők számára.

Az erdélyi táj minden évszakban számtalan csodával várja az odalátogatót, a vendégszeretet, az emberek kedvessége, a természet misztikuma pedig örökre rabul ejt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek