UtazásA herkulesfürdői vasútállomás igazi építészeti gyöngyszem, de lassan romhalmazzá válik

A herkulesfürdői vasútállomás igazi építészeti gyöngyszem, de lassan romhalmazzá válik

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A romániai Krassó-Szörény megyében található Herkulesfürdő egykor világhírű üdülőhelynek számított, többek között Sisi kedvelt fürdőhelye volt, ma azonban siralmasan lepusztult állapotban van.

Herkulesfürdő gyógyvizei miatt vált kiemelkedően fontos üdülőteleppé, neve arra utal, hogy a rómaiak hite szerint a hévizek Herkulestől függtek. A Cserna folyó völgyében levő meleg vizű forrásokat ugyanis már a rómaiak is ismerték, és Herkulesnek templomot és oltárt emeltek itt.

A fürdőtelep az Osztrák–Magyar Monarchia idején, a 19. század második felében indult rohamos fejlődésnek és épült ki igazi üdülőparadicsommá.

Ferenc József osztrák császár és Sisi, vagyis Erzsébet császárné gyakran megfordultak itt, ezért különös gondot fordítottak arra, hogy az üdülőhely megfeleljen az igényeiknek. Az uralkodók vonattal érkeztek meg az üdülőtelepre, és az állomásról hintóval utaztak a számukra fenntartott villába.

A vasútállomás épülete az egyik legimpozánsabb volt a városkában, ma azonban az enyészet és a pusztulás martaléka. A neoreneszánsz stílusú épület 1878–1886 között épült, Mária Terézia császárné egyik Bécs melletti vadászkastélyának mintájára, A.D. Serres építész tervei alapján. Az állomásépület belsejét római mitológiai vadászjeleneteket ábrázoló freskók és Zsolnay-kerámia díszítik, a peronon pedig egy értékes falióra is helyet kapott.

A gyönyörű épület ma már az enyészeté lett

A herkulesfürdői vasútállomás nem csupán egyszerű érkezési és indulási pont volt, hanem igazi építészeti ékszer, ami különleges eleganciát és történelmi aurát kölcsönöz a tájnak. Mára azonban az impozáns épület már csak árnyéka önmagának, és magán viseli az idő és az emberi hanyagság nyomait.

Mivel nagy becsben tartott műemléképületről van szó, sokan szeretnék tudni, mikor kerülhet sor a restaurálására, és bár elméletben születtek tervek erre vonatkozóan, a gyakorlatban eddig még nem történt előrelépés.

A CFR, Románia állami vasúttársasága elviekben már 2018-ban ígéretet tett 47 romániai vasútállomás korszerűsítésére, felújítására, és elmondták, hogy miután kikérik a Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) tanácsadóinak véleményét, a közlekedési minisztérium, a Jaspers tanácsadói és a szakértők döntéseitől függően kiírják a szükséges pályázatokat.

2022-ben pedig Romeo Dunca, a Krassó-Szörény megyei önkormányzat elnöke is bejelentette, hogy a közeljövőben elkezdik a vasútállomás és a fürdőtelep központjában lévő kőhíd felújítását. A 1865-ben épült kőhíd felújítása azóta befejeződött. Az állomásépület felújítására pedig nemrég írtak ki pályázatot.

Az állomáson kívül még számos impozáns épület található az egykor rendkívül népszerű üdülőtelepen, de ezek többsége szintén nagyon leromlott, pusztuló állapotban van. A Stefánia-szálló az egyetlen műemléképület, amelyet felújítottak. Az 1869-ben épült szálloda ma Versay néven működik.

Egy másik nevezetes épület a Szapáry-fürdő, vagy más néven Neptun-fürdő. Tervezője Alpár Ignác műépítész, és francia neoreneszánsz stílusban épült fel. Bár egykor a település egyik legjelentősebb épületének számított, mára teljesen tönkrement.

Fotók: GreatNews

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek