KuriózumSokan valószínűleg nem ismerik fel ezt a múlt századi eszközt - Te...

Sokan valószínűleg nem ismerik fel ezt a múlt századi eszközt – Te tudod, mi lehet az?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A technológia és a tudomány hihetetlenül gyors fejlődésével nem csoda, ha néha úgy érezzük, a világ, amit ismerni véltünk, teljesen megváltozott, és már nem ismerjük ki magunkat benne.

Míg korábban szó szerint évszázadokba telt az új eszközök és technológiák bevezetése, most mindössze néhány év, vagy sok esetben csak pár hónap szükséges ehhez. Számtalan olyan tárgy van, amit például a nagyszüleink még ismertek, sőt, minden nap használtak is, mi azonban már maximum képen vagy múzeumban láthattunk olyat, ha egyáltalán láttunk.

A képen látható eszközt például a legtöbben valószínűleg nem ismerik fel, pedig a múlt században még elterjedt háztartási gép volt. A képen egy mángorló és egy kézi mosógép látható, ami lényegében a mai, modern mosógépek elődje.

Sokan valószínűleg nem ismerik fel ezt a múlt századi eszközt – Te tudod, mi lehet az?
Fotó: Flickr

Annak idején a mosás jóval összetettebb munka volt, mint manapság, amikor egyszerűen csak bepakoljuk a szennyest a mosógépbe, kiválasztjuk a megfelelő programot, és megnyomunk egy gombot.

A mángorlót eredetileg arra használták, hogy kipréseljék a vizet a mosott ruhákból, de a vasalás megkönnyítését, vagy egyes esetekben helyettesítését is szolgálta.

A mángorló a 19. században és a 20. század első felében elterjedt háztartási gép volt, de korábban is létezett, bár akkor még más elven működött: nem gép volt, hanem egy jellegzetes alakú rövid, nyeles deszka, melynek segítségével a vászondarabot kézzel simították.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek