KuriózumNagyanyáink idejében népszerű eszköz volt - ma már alig van olyan, aki...

Nagyanyáink idejében népszerű eszköz volt – ma már alig van olyan, aki ismeri, hogy mire használják!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A technológia által vezérelt, szuper-gépesített modern világunkban értelmüket vesztették olyan régen használt eszközök, melyeket a köztudat nemcsak hogy már nem ismer, de még azon személyekből is kevesen vannak életben, akik valaha ezeket kezelni tudták.

Bár a maguk egyszerűségében ragyogó eredményeket hoztak, ezek az eszközök ma már feledésbe merültek. Elvétve azonban még léteznek emberek, akik „őrzik a hagyományt”, és a technológia helyett e népi, antik eszközökben bíznak.

Egy remek példa az elhangzottakra ez a botocska – közönséges faágnak tűnik, de aki ért hozzá, számára varázspálcaként működik. De vajon mi is ez valójában?

A racionális elménk tudja, varázspálca csak a Harry Potter-filmekben létezik. Egykoron viszont, amikor az ember még egy volt a természettel, értett annak nyelvén, és tudott olvasni annak minden rezdülésében – varázsigék és szuperkütyük nélkül.

Te láttál már valaha ilyen eszközt? Gondoltad volna, hogy ez az Y-alakú, jellegtelen faág valójában pontosan megmutatta, hol található víz(ér) a talajban? A története az 1500-as évekig nyúlik vissza, és a múltban létfontosságú volt az emberiség számára.

Sokan vízmérőként, „vízkeresőként” ismerték, de tájanként változott a megnevezése.

Ennek segítségével ásták régen a kutakat, és bizony valamennyiszer megmutatta, hol található ivóvíz a föld alatt. Aki szakmabeli volt, pontosan tudta, mire kell figyelnie.

Ugyanis, ha megragadta az Y-bot két ágát, méghozzá tenyérrel lefelé, és a végét (az Y szárát) 45 fokos szögben a föld felé irányította, a bot rezgéseket továbbított ott, ahol a mélyben víz csordogált.

Természetesen nem volt könnyű megtalálni ezt a területet, folyamatosan kellett vele fel-alá járni, lassú léptekkel, de ahol víz rejtőzött, ott a vízmérő jelzett.

A vízmérőt gyakran használták arra a célra is, hogy felfedjék a házak alatti vízereket, melyek energiái sokszor hatottak ki negatívan az ott élők egészségére.

Biztosan hallottál már olyan (babonás) történeteket, miszerint valakinek vízér volt az ágya alatt, és éveken át nem tudott nyugton aludni, betegség gyötörte, megmagyarázhatatlan fáradtság lett úrrá rajta, a tünetei pedig varázsütésre megszűntek, mihelyt egy szakmabeli segítségét kérte, és átköltöztette az ágyát a szoba biztonságos pontjára.

A vízérsugárzásban sokan hisznek, és esküsznek rá, hogy valóban hatással van a test egészségére. Mások viszont badarságnak tartják, mint ahogyan ennek a pálcának is az egykori rendeltetését. Te melyik kategóriába tartozol?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek