Ne csak azért nézzünk fel a svédekre, mert egészségesebb életmódot élnek, jobb anyagi fedezettel töltik napjaikat, hiszen érdemes azt is figyelembe venni, hogy a svédek – ugyanúgy, mint a többi északi nép – különleges, értékes hagyományokat, szokásokat őriznek és visznek tovább. Viszonyuk a fényhez, sötétséghez, halálhoz, élethez különbözik attól, amihez mi hozzászoktunk.

Tudták például azt, hogy a nagyon régi svéd templomok északi falain nem voltak ablakok, mert az emberek úgy vélték, hogy északról jön a sötét és a rossz? Ezekre az északi falakra gyakran került egy-egy szent szobra egy kis védelemért. És azt tudták, hogy télen azért is tesznek gyertyát, kis lámpást minden ablakba, hogy aki távol van, könnyebben hazataláljon?

Karácsony nagyon kedvelt ünnep Svédországban, majdnem az egész késő őszi, téli időszak magába foglalja a karácsonyra való készülődést. Az adventi időszak jelentős szerepet kap, de valahogy nem is az általunk megszokott vallási szimbolisztikával átitatva, hanem az egész ünneplésben ott érződik a háttérben a sötétség tisztelete, a készülődés a hosszú éjszakákra és főleg arra, hogy Karácsonykor, meghitt légkörben, együtt lehet a család.

Ha télen, Karácsony táján Svédországba látogatnak, ne hagyják ki mindazt, amit az útikönyvek ajánlanak: a karácsonyi vásárokat, egyenek fahéjas süteményt, igyanak forró, fűszeres karácsonyi mustot (Julmust), de ha tehetik, ne hagyják ki a következő két irigylésre méltó hagyományt, hogy közelebbről belekóstolhassanak az északi életbe.

Ezt már olvastad? Svéd életmód magyar szemmel – 4 érthetetlen svéd szokás

1. Luciafirande – azaz Lucia ünneplése, Luca-napi ünneplés

December 13-án emlékezünk Szent Lúciára, a szicíliai megtért, szűz leányra, aki hitéért mártír halált halt. Tisztasága miatt gyakran Lux-nak is nevezik, ami annyit jelent: fény. De a december 13-a mindig is egy varázslatos napnak számított az emberi tudatban, hiszen még a Gergely-naptár bevezetése előtt ezt a napot tekintették az év legrövidebb napjának, az éjszaka pedig a leghosszabb volt.

Ez különös jelentőséggel bír az északi országokban, ahol amúgy is jelentősen rövidebbek a nappalok télen. A hosszú éjszaka, a sötétség veszélyekkel is járt, a hiedelmek szerint ezen az éjszakán a természetfeletti erők felerősödtek, az állatok pedig beszélni is tudtak.

Nagyon megható, ahogy Luca nap reggelén fehérbe öltözött lányok, fejükön koszorú és gyertya, ajkukon pedig sötétségről és világosságról szóló csengő énekkel körbejárják az óvodákat, iskolákat, templomokat, kórházakat, munkahelyeket, a várost, a falut, kis reményt és fényt ígérve a hosszú, sötét éjszakához. Libabőr. Ki ne hagyják!

2. Julbord – a karácsonyi asztal

A magyar ember is szeret enni, karácsonykor még inkább. Még Karácsony előtt aktuális többek közt a disznóvágás, karácsonyra pedig a finom kolbászok már eleget voltak a füstön és a savanyú káposzta is tökéletesre érett, ahhoz, hogy a kedves családanya elkészítse a szentesti ünnepi töltött káposztát.

De egy magyar ünnepi vacsora sem vetekedik azzal az étel mennyiséggel, ami a svéd vagy finn karácsonyi asztalra felkerül.

A svéd terülj-terülj-asztalkámon szó szerint rajta van minden. Min-den! – természetesen minden, ami a svéd, finn kulináris palettában finomság és közkedvelt. Karácsonyi sonka, kolbász, húsgombóc, nyers hús, füstölt húsok, főtt hús (min-den!), rénszarvas szív, nyelv – kérlek, válassz! Hal mindenféle mennyiségben és fajtában, tengeri gyümölcs, ízlelőbimbókat fantasztikusan kényeztető sajtok, finom fűszeres köretek, saláták, gyümölcsök, frissen sült kenyerek és pogácsák. Min-den! A végén pedig a vidék jellegzetes süteményei és természetesen finom italok. Illik mindent megkóstolni – szerre, meghatározott sorrend szerint – és többször tenni. Az ember már-már azt hinné, hogy ezek a karácsonyi asztalok a dőzsölésre vannak kitalálva (nem fog csodálkozni, ha eláruljuk, hogy ez a hagyomány a vikingek idejéből maradt fenn), de a vacsorák alatt nagy szerepet kap az együttlét, a jókedv, na meg a mulatság is.

Karácsonyi asztalt majdnem minden vendéglőben felszolgálnak egész decemberben. Kicsit borsós ára van, de kihagyhatatlan! Ismétlem: ez egy svéd asztal, amin ott van minden! Min-den!

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.