Mindig is úgy tekintettünk a skandináv országok lakóira, mintha egy példaértékű életet élnének, amit föltétlenül követni kell, ha boldogabban, egészségesebbek akarunk lenni. De lehet a híres skandináv életmód idegesítő? Lássuk csak egy kicsit közelebbről.

Fotó: Nagy Hortenzia

1. Mozgás

A svédek idegesítően sokat mozognak. Akármelyik svédtől megkérdezed, hogy mi a hobbija, vagy mit csinál szabadidejében, az edzés szó biztos ott lesz a felsorolásban. Sőt, az első 2 hobbi között. Mintha más program nem is létezne. Már szinte kultusz, hogy még ebédszünetben is beugranak az edzőterembe energiát gyűjteni vagy épp levezetni. A többségük biciklivel jár munkába, iskolába, nem számít hogy méteres hó van kint és dübörögnek a mínusz fokok, amíg a biciklin ott a szeges gumi, biciklizik a család.

Minden évszakban kitalálnak és személyre szabják a kedvenc aktivitásukat. Nem számít hogy nyár van, kerekes sílécekkel repesztik a legforgalmasabb utak szélén is. Bicikliutakban sem szűkölködnek, a sportfelszerelések, kellékek, sportos ruhák pedig piszokul olcsó, elérhető áron bevásárolhatók. A magyar embernek mégis az a legfelfoghatatlanabb, hogy a svéd nyugdíjasok úgy bicikliznek, szaladnak, úsznak, hegyet másznak, jógáznak, mintha sose fogyna ki belőlük az elem. Magyar nyugdíjast megszégyenítve, sétabotjukkal vágnak neki a mindennapoknak, a világnak és legfőképpen a bevásárlóközpontoknak.

Fotó: Nagy Hortenzia

2. Étkezés

A svédeknél az evés szent. Külön ceremónia minden étkezés. Időt szentelnek az asztaldíszítésnek, a hangulat teremtésre. Nincs olyan hely ahol ne lehetne kávét inni, kis süteménnyel. És ha eddig azt szoktad meg hogy még az asztalnál fogyasztott vizedért is fizetned kell a vendéglőben, Svédországban ingyen víz jár mindenkinek az étel mellé.

A svédek legkevesebb ötször esznek naponta – reggeli, fika, ebéd, fika és vacsora. Nem, nem az a fika amire te gondolsz, hanem ejtsd hosszú í-vel: fíka. Ez nem csak egy egyszerű tízórai vagy uzsonna, hanem egy komplex szociális jelenség, amikor szó szerint megáll az élet és abban a pillanatban nincs más fontosabb a világon. Ez a legidegesítőbb akkor amikor fontos ügyintézéseid kellős közepén nem haladsz semmit, mert meg kell várni, amíg a svédek idegszálakat veszítő ráérősséggel kibeszélik az időjárást a kávéjuk mellett.

Egy másik dolog amit egy magyar ember sose fog megérteni az, hogy egy olyan nép mint a svéd, aki rengetek halat, zöldséget fogyaszt, az egészséges életmódról prédikál, miért tömi tele magát – legtöbbször a rosszullétig – édességekkel minden hétvégén? Ki érti ezt? Borzi!

Fotó: Birtalan Katalin

3. Természet

Köztudott, hogy a svédek a legnagyobb környezetvédők, nagy természetkedvelők, rengeteg időt töltenek a természetben. Ha kell, ha nem gombásznak, szemtelen bátorsággal sétálnak a legsötétebb erdőben és egyáltalán nem szégyellnek akár egy életet is leélni egy 8 négyzetméteres egyszemélyes szigeten, távol a civilizációtól.

Egy magyar ember sose mártózna meg télen a Balti tengerben, de még a nyári víz hőmérséklete is igazi kihívás nekünk. Sokunknak felfoghatatlan, hogy a svédek kecses meztelenséggel ugornak bele és lubickolnak jéghideg csillogó tavaikban az év bármelyik napján. És amikor azt gondolnád, hogy az északi félteke érintetlen, lélegzetelállító erdeiben, a semmi közepén tévedtél el éppen és senki sem fog soha megtalálni, egy foszforeszkáló mellényben áfonyát szedő svéd fog nyugisan kivezetni a hátsókertjéből.

Fotó: Birtalan Katalin

4. A svéd mosoly

A svédek idegesítően ritkán panaszkodnak. S ha megteszik, mindig a rendszer a hibás. Legalább ebben egyetértünk. De már annyira igyekeznek semlegesek lenni és mindennek a jó oldalát látni, hogy a sok panaszkodásra specializálódott magyar fület sérti ez a sok jóindulat.

A svédek állandóan mosolyognak. Senkit sem akarnak megbántani, még akkor sem, ha a legnagyobb butaság lesz abból, amit te svédül jóindulatúan próbálsz kiejteni, csak mosolyogni fognak és feldicsérnek az egekig. Ki is érti már ezt a sok kiegyensúlyozottságot, nyugalmat, derűt? Inkább csak bosszankodjunk rajta és reménykedjünk, hogy a legtöbb svéd mosoly mögött nem csalfa szándék rejtőzik.

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.