KuriózumHíres professzor: “Egyszer arra eszmélünk, hogy daganat van a testünkben, és csodálkozunk,...

Híres professzor: “Egyszer arra eszmélünk, hogy daganat van a testünkben, és csodálkozunk, hogy hogyan alakul ki!”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dumitru Constantin Dulcan neurológus 1981-ben írta meg az “Az anyag intelligenciája” című könyvet, amely igen megosztó visszhangra talált a román tudományos közösségben. Többek között írt a jövő drogjairól, de a stressz egészségromboló szerepéről is.

Melyek azok a mechanizmusok, amelyek kiváltják a betegséget a szervezetben, és milyen szerepet játszik a stressz a betegség kialakulásában?

Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan: A stressznek nagyon nagy szerepe van az életünkben, tulajdonképpen ez egy reakció egy traumára, amely lehet fizikai, mentális vagy érzelmi. A testben lévő stressz három alapvető szerkezeti elemre hat: az idegsejtre, a DNS-re, azaz a test genetikai szubsztrátumára és az immunrendszerre. A stressz blokkolja a neurogenezist, az új idegsejtek képződését vagy az új kapcsolatok kialakulását. Ezzel hozza összefüggésbe a szakember azt, hogy napjainkban egyre többen küzdenek Alzheimer-kórral.

Öt percig tartó stressz, harag, düh akár öt-hat órán keresztül is blokkolhatja az immunrendszer sejtjeit. Az immunrendszer a limfocitákat termelő sejtek és szervek rendszere, védelmet biztosít a vírusok, baktériumok támadása ellen. Folyamatos munkában van, főleg, ha el kell távolítani bizonyos elhalt sejteket, mert, ha ezek a szervezetben maradnak, akkor az állandó gyulladás következtében különböző betegségek – többek közt rákos megbetegedések – alakulnak ki.

Az orvosilag “NK”-nak nevezett sejtek rendkívül hasznosak, folyamatosan keringeniük kell a testben, hogy megvédhessenek minket az idegen anyagokkal szemben. A stressz viszont megzavarhatja a hatékonyságukat.

A technológia számos előnyt nyújtott számunkra, ugyanakkor felülmúlta biológiai alkalmazkodási ütemünket. Ha csak a médiát vesszük alapul, a hírek nagyrésze, amivel szembesülünk, negatív hír, és ez akarva-akaratlanul mind hatással van ránk. A legtöbb ember a szenvedést és a bajt helyezi előtérbe, arra fektet nagyobb hangsúlyt. ,

De hogyan kerülhetjük el ezt a stresszt?

Nagyon sok problémával kell szembenéznünk nap mint nap.

Természetesen lehetetlen, hogy érzelmileg ne hasson ránk a sok negatív hír, és ez nagyon sok energiát emészt fel.

Meg kell védenünk magunk, és éppen ezért ajánlott valamilyen stresszlevezetési technikát elsajátítani, és azt rendszeresen gyakorolni. Például: ha időpontod van a főnöködhöz, és tudod előre, hogy botrányt fog csinálni, mert mindig azt szokott, akkor próbálj meg közömbös maradni. Ez az egyik legjobb védekezési technika, ne vedd magadra annyira a dolgokat.

Természetesen nem lehet teljesen elkerülni a stresszt, mert olyan világban élünk, ahol ha tudatosan harcolunk a stressz ellen, akkor is szembesülünk vele. Valaki megbetegszik, meghal egy közeli hozzátartozó, ezek az élet elkerülhetetlen részei. Nyilvánvalóan ezek olyan helyzetek, amikor nem tudunk közömbösek maradni. De a negatív hírek “fogyasztásával” kapcsolatban pl. mi magunk is felelősek vagyunk. Rajtunk is múlik, hogy mit fogadunk be, és mit nem.

Meg kell tanulnunk kezelni a stresszt!

De mit tehetünk konkrétan?

Erőfeszítéseket kell tennünk a változás érdekében, mindenekelőtt a legfontosabb, hogy ne beszéljünk állandóan a negatív helyzetekről. Abban a pillanatban, amikor csak a rossz dolgokról beszélünk nem csak másokat, de önmagunkat is terheljük.

A változást még ma el kell kezdenünk, társadalmi szinten szükséges lenne egy hatékony stresszkezelési technika, de ehhez előbb az egyén kell változtasson. Csak akkor beszélhetünk változásról, ha az egyén megteremti a saját belső harmóniáját.

Három mérgező por

Milyen szerepet játszik a táplálkozás az egészség megőrzésében?

A stressz levezetésén túl az egészségünkre is nagyon oda kell figyelnünk. Három mérgező fehér por van, amelynek fogyasztását ajánlott csökkenteni: a só, a fehér cukor és a fehér liszt. A megfelelő étkezés segíti az immunrendszer egészségét, és így könnyebben elkerülhetjük a különböző krónikus betegségek kialakulását.

Forrás: Adevarul.ro

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek