KuriózumHétszer szúrta meg áldozatát a szívbeteg férfi, aki elsőként a világon sertésszívet...

Hétszer szúrta meg áldozatát a szívbeteg férfi, aki elsőként a világon sertésszívet kapott

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legelső sertésszív-transzplantáción átesett férfi fiatalon 7-szer megszúrt egy férfit, akinek ezzel megnyomorította az életét. A férfi családja most megdöbbenten áll a transzplantáció előtt, és kérdőre vonja a szakembereket.

David Bennett volt az első férfi a világon, aki egy genetikailag módosított sertés szívét kapta. Az 57 éves férfi alkalmatlan volt arra, hogy emberi szívet kapjon, ezért döntöttek úgy a szakemberek, hogy megpróbálkoznak az állati szerv beültetésével. A férfi műtéte sikeresnek bizonyult, jelenleg jól van, esete több ezer betegnek adhat reményt a gyógyulásra.

A hírnek mégsem örül mindenki, ugyanis David Bennettet 1988-ban elítélték Edward Shumaker megkéseléséért. Shumaker nővére, Leslie Shumaker Downey most azt mondja, hogy az orvosoknak másnak kellett volna adniuk a szívet, olyannak, aki meg is érdemli azt.

David Bennett egy kocsmai nézeteltérésben hétszer megszúrta Edward Shumakeret, a férfi a támadás során tolószékbe került, 19 évet élt így, 41. születésnapja előtt, stroke-ot kapott és meghalt.

„Ed szenvedett. A családom éveken át küzdött a traumával, míg Bennett, miután kijött a börtönből, folytatta az életét. És most kap egy második esélyt, egy új szívvel. Szerintem a szívet olyasvalakinek kellett volna megkapnia, aki megérdemli” – nyilatkozta Leslie Shumaker Downey.

Bennettet 10 év börtönbüntetésre ítélték, amelyből hat évet letöltött, majd 1994-ben szabadult. Bár jelentős kártérítés megfizetésére is ítélték, a pénz soha nem érkezett meg, mondja Leslie Shumaker Downey, aki soha nem tudott megbocsájtani a férfinak.

A nő elmondta, Bennettnek jó élete volt, és most egy második esélyt is kapott az élettől, pedig azt az orvosoknak egy arra érdemesebb személynek kellett volna adniuk.

A legtöbb orvos azonban nem osztja ezt a nézetet, nincsenek olyan törvények vagy rendeletek, amelyek megtiltanák, hogy egy büntetett előéletű személy transzplantációban vagy olyan kísérleti eljárásban részesüljön.

“Az orvostudomány alapelve, hogy mindenkit kezelni kell, aki beteg, függetlenül attól, hogy ki az illető” – magyarázza Arthur Caplan, a New York-i Egyetem bioetikai professzora. “Nekünk nem az a dolgunk, hogy a bűnösöket a szentektől megkülönböztessük. A bűnözés jogi kérdés” – mutat rá az orvos.

A The Washington Post szerint a műtétet végző orvosok nem árulták el, hogy tudtak-e a férfi büntetett előéletéről, de kifejtették, hogy minden betegnek életmentő beavatkozást nyújtanak, függetlenül attól, hogy milyen a múltja.

“Ez a férfi kétségbeesett helyzetben érkezett hozzánk, és a transzplantációra való alkalmasságáról szóló döntést kizárólag az orvosi leletei alapján hoztuk meg” – közölte a kórház a sajtónak adott válaszában.

“Választhattunk a halál vagy a transzplantáció között. Élni akarok. Tudom, hogy elég kockázatos, de ez volt az utolsó lehetőségem” – mondta David Bennett a műtét előtti napon. “Alig várom, hogy felkelhessek az ágyból, amint újra jól leszek” – folytatta a férfi, aki az elmúlt hónapokat ágyhoz kötve és egy gépre kötve töltötte, amely életben tartotta.

Fotó: University of Maryland School of Medicine

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek