A világon az első ember egy amerikai férfi, akin génmódosított sertésszív-átültetést hajtottak végre!

Maryland állam egyik kórházának orvosai végrehajtották az első transzplantációt genetikailag módosított sertésszív segítségével. Ez a művelet nemcsak egy világpremier, hanem több millió emberen segíthet, akik kritikus állapotban vannak.

A műtétet három nappal ezelőtt egy 57 éves betegen hajtották végre. A Marylandi Egyetem Orvosi Központjának orvosai szerint a műtét a terveknek megfelelően zajlott, és a beteg jól érzi magát.

Ez egy kockázatos beavatkozás volt, és a szakértők elmondása szerint túl korai lenne valódi sikerként beszélni róla. Ennek ellenére ez a művelet történelmi lépést jelent az állati szervek emberi átültetésben történő felhasználására irányuló kutatásban.

Az 57 éves David Bennet volt az a beteg, aki első állati szervátültetésen esett át. Bennet tisztában volt vele, hogy senki sem garantálhatja, hogy ez a kísérlet sikeres lesz, de tudta, hogy nincs vesztenivalója.

“Vagy meghalok, vagy vállalom az átültetést. Élni akarok. Tudom, hogy nincs garancia, de ez volt az utolsó lehetőségem” – mondta Bennet a műtét előtt. A műtétet végző orvoscsoport szerint ez a beavatkozás egy sokéves kutatás csúcspontja, és a jövőben milliók életét változtathatja meg világszerte.

Bartley Griffith sebész közleményében kijelentette, hogy ez a fajta átültetés a segíthet lépéssel közelebb kerülni a szervhiány-válság megoldásához. Az Egyesült Államokban nagy hiány van az átültetésre adományozott szervekből. Csak tavaly több mint 3800 szívátültetést hajtottak végre.

Fotó: University of Maryland School of MedicineHa érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.