Hatalmas mennyiségű olvadt magmát találtak a Szent Anna-tónál!

A nationalgeographic.com július 17-én megjelent írása szerint, új geológiai elemzések során a szakértők úgy vélik, hogy a régi kialudt Csomád vulkanikus hegység esetében, amelynek kráterében található Európa egyetlen vulkanikus eredetű tava, a Szent Anna-tó, nem zárható ki az, hogy valamikor ismét beindul a vulkáni tevékenység.

Az Earth and Planetary Science Letter lapban megjelent tanulmányból idézve az oldal megjegyzi, hogy a hegység mélyén óriási mennyiségű magma, azaz olvadt kőzetanyag halmozódott fel, az annak megfelelő nyomással együtt.

Hogy érzékelni lehessen, hogy mennyi magma található a hegyvonulat alatt, elég ha csak annyit mondunk, hogy 20 ezernyi Gízai nagy piramist ha egymás mellé tennénk, annak súlyával és térfogatával lenne egyenlő.

“Hajlamosak vagyunk az aktív vulkánokat megfigyelni, mivel esetükben nagyobb az esélye egy esetleges, katasztrófával járó kitörésnek, de nem szabad megfeledkezni a fiatalnak számító, ma már inaktívnak “nyilvánított” vulkánokról sem, mert okozhatnak még meglepetéseket” – mondta Mickael Laumonier, a tanulmány szerzője, a franciaországi Université Clermont Auvergne munkatársa.

A vulkánkutatók szerint az is érdekes, hogy a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a hegy alatti kőzetréteg 20-58 százaléka olvadt állapotban van, tehát valami odalent igencsak mozgolódik.

Ezt már olvastad? Erdély egyik legértékesebb gyöngyszeme kétség kívül a szovátai Medve-tó!

A Csomád hegységben 30 ezer évvel ezelőtt tört ki a vulkán, ekkor alakult ki a kráter, ahol most a Szent Anna-tó található. Az utolsó vulkáni aktivitás 10 ezer évvel ezelőtt lehetett, azóta a hegy mély álomba merült. Most az a kérdés, hogy ha felébred, mikor teszi.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top