UtazásErdély egyik legértékesebb gyöngyszeme kétség kívül a szovátai Medve-tó!

Erdély egyik legértékesebb gyöngyszeme kétség kívül a szovátai Medve-tó!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nemrégiben a világ egyik legismertebb útikönyve, a Lonely Planet közzétett egy értékelést, amelyben bolygónk legszebb és legkülönlegesebb úti céljait mutatják be és rangsorolják.

Ezt a listát egy szakértői csoport segítségével állították össze, de természetesen az utazók véleményét és a visszajelzéseket is figyelembe vették. Ezen a ranglistán a páratlan szépségű Erdély az elsők között szerepel, festői környezetével nemcsak Bajorországot és Izlandot, hanem még Hawaiit is maga mögé utasította.

Rengetek oka lehet egy turistának Erdélybe látogatni. Csak, hogy néhányat felsoroljunk, a teljesség igénye nélkül: a Fogarasi-havasok, a Békási-szoros, a Tordai-hasadék, a Gyilkos-tó vagy a Szent Anna-tó.

Ezek mellett Erdély egyik legértékesebb gyöngyszeme kétség kívül a szovátai Medve-tó. A kiterített medvebőrhöz hasonlító természeti képződmény két rekordot is magáénak tudhat. Egyrészt a Medve-tó a legnagyobb heliotermikus tó a világon, és ezzel egyedi Európában.

A tó felszínét csapadékutánpótlásból származó édesvíz fedi, amely elősegíti a víz felmelegedését. A behatoló napsugarak a nagyobb sűrűségű, édesvízzel nem keveredő réteget felmelegítik, amely elraktározza a kapott energiát. Ezt nevezzük heliotermikus jelenségnek.

Másrészt, egyediségét annak is köszönheti, hogy az egyetlen tó a világon, amelynek keletkezését percnyi pontossággal ismerjük: 1875. május 27-én, 11 óra tájban jött létre, egy víznyelő természetes eltömődése következtében.

Erdély egyik legértékesebb gyöngyszeme kétség kívül a szovátai Medve-tó!
Fotó: Flickr.com

1901-ben Kalecsinszky Sándor vegyész kutatásokat végzett a Medve-tó összetételével kapcsolatosan. Ő volt az első, aki megállapította az érdekességnek számító heliotermia jelenségét, hogy a tó sós vize nem termális eredetű, és nem vegyi bomlás következtében melegszik fel.

Ezt már láttad? Gyilkos-tó: “Ha belenézel a tó vizébe Eszter szürkészöld szemei tekintenek rád”

A tó felszíne 40235 m², legnagyobb mélysége 17,5 m, hőmérséklete a mélységétől és az év időszakától függően változó: másfél méter mélyen 50-55 °C. Nátriumban, kalciumban, magnéziumban és vasban is rendkívül gazdag.

Emellett a sós vizes fürdő a gyógyiszap kezeléssel együtt a különféle betegségekben szenvedőknek jelent gyógyírt. A többnyire szerves anyagokból álló gyógyiszapnak, melyet a tó fenekéről nyernek, stimuláló hatása van az emberi szervezetre, főleg a női és mozgásszervi betegségek gyógyításában alkalmazzák sikeresen.

A szovátai fürdőtelep napjainkban újabb felvirágzás kezdetén van. A szállodákat felújították, a tó környezetét rendbe tették, megteremtve ezáltal a minőségi gyógyturizmus lehetőségét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek