Azoknak, akik a novemberi Teliholdban gyönyörködnek, egy másik különleges élményben is részük lehet november 30-án, hétfőn, a NASA szerint. Ekkor ugyanis félárnyékos holdfogyatkozás lesz, vagyis a Hold áthalad a Föld külső árnyékán.

Ma, június 28-án Telihold alakul ki a Bak jegyében! Ezekre a dolgokra hívja fel a figyelmed...

A Telihold hétfőn, 10:30-kor tetőzik, de három napig teljesnek láthatjuk: szombat estétől kedd reggelig (vagyis november 28. és December 1. között).

A félárnyékos holdfogyatkozással kapcsolatban három időpontot kell megjegyeznünk: A Telihold tetőzése előtt kezdődik, 8:30-kor, 10:42-kor éri el a maximumot, amikor a Hold 83 százalékát a Föld halvány árnyéka borítja, majd 12:53-kor ér véget. A jelenség leginkább Észak-Amerikában lesz megfigyelhető, de ott sem lesz túlságosan látványos.

A félárnyékos holdfogyatkozás különbözik a teljes, illetve a részleges holdfogyatkozásoktól. A teljes holdfogyatkozás során a Föld közvetlenül a Nap és a Hold között halad el, megakadályozva, hogy a Nap fénye elérje égi kísérőnket.

Részleges fogyatkozáskor a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe, az umbrába.

Félárnyékos fogyatkozáskor pedig a Hold csak a Föld árnyékának külső részén halad át.

Éppen ezért, ha nem vagy tapasztalt az égbolt megfigyelésében, nagy valószínűséggel nem sokat észlelsz a jelenségből, hiszen az árnyék csak homályos fátyolként jelenik meg.

A NASA közleménye szerint a novemberi félárnyékos holdfogyatkozás valószínűleg nem lesz érzékelhető megfelelő felszerelések nélkül, de például a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) esetében érezhető lesz a napenergia csökkenése.

A novemberi Telihold, amit Hódhold néven is emlegetnek, viszonylag későn érkezik, mivel októberben két holdtölte is volt – ez az úgynevezett Kék Hold jelenség, ami 76 év után először fordult elő ebben az időszakban.

A novemberi Teliholdat nevezik még Hideg Holdnak, Fagy Holdnak, Téli Holdnak, Tölgy Holdnak, karácsony előtti Holdnak és Gyermek Holdnak is.

A Hódhold az utolsó Telihold a téli napforduló előtt – az északi féltekén december 21-e lesz az év legrövidebb napja.

Egy másik égi jelenség, amire felfigyelhetünk november végén, illetve december elején, a Jupiter és a Szaturnusz együttállása. A két bolygó fokozatosan egyre közelebb látszik majd egymáshoz a Földről, és december 21-én lesznek a legközelebb egymáshoz, a látszólagos távolság köztük ekkor a Hold átmérőjének körülbelül egyötöde lesz.

A jelenség szabad szemmel is látványos lesz, teleszkóppal pedig a Jupiter négy legfényesebb holdja is látható lesz (név szerint az Io, az Europa, a Ganymedes és a Callisto).

Azok, akik valamiért lemaradnak a novemberi Teliholdról, még mindig vethetnek majd egy pillantást 2020 utolsó Teliholdjára, amely december 30-án, 04:28-kor tetőzik majd.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.