A Szaturnusz és a Jupiter hamarosan meglehetősen közel kerülnek egymáshoz az éjszakai égbolton. Ez a két bolygó december 21-én lesz együttállásban.

Ez azt jelenti, hogy a két bolygó találkozik egymással az éjszakai égbolton. Már most is nagyon közel vannak egymáshoz, de még mindig kissé távol vannak attól a ponttól, ahol néhány héten belül lesznek. Ha mostanában felnézel a Holdra, nagy eséllyel meglátod ezt a két bolygót közvetlenül a Hold fölött, egymás közelében.

December 21-én azonban a két bolygó a Földről nézve mintha teljesen egymáson helyezkedne el. Bár valójában még mindig elég távol lesznek egymástól, a Földről nézve nem így fog tűnni. Amikor legközelebb állnak egymáshoz, a mi szemszögünkből nézve mindössze 0,1 fokos lesz a köztük lévő távolság.

A csillagászok az együttállás szóval írják le az égbolton a bolygók és más égitestek találkozását. A nagy együttállás kifejezést a Naprendszer két legnagyobb bolygójának, a Jupiternek és a Szaturnusznak a találkozására használják.

A következő nagy Jupiter-Szaturnusz együttállásra 2020. december 21-én kerül sor. Ez véletlenül éppen egybeesik a téli napfordulóval is. Ez lesz az első Jupiter-Szaturnusz együttállás 2000 óta, és a két bolygó utoljára 1623-ban volt ennyire közel egymáshoz, mindössze 14 évvel azután, hogy Galileo elkészítette az első teleszkópját. Amikor a Jupiter és a Szaturnusz a legközelebb lesznek egymáshoz, a távolság mindössze 0,1 fok lesz. Ez a telihold átmérőjének 1/5-e.

Ehhez hasonlóan szoros Jupiter-Szaturnusz együttállás legközelebb 2080. március 15-én lesz.

De ne várj decemberig a két bolygó megfigyelésével. Már most is minden este megfigyelheted, ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, egészen az év végéig.

20 évvel ezelőtt, 2000-ben, a Jupiter és a Szaturnusz túl közel voltak a Naphoz, ezért akkor nehéz volt megfigyelni a jelenséget. Most azonban sokkal könnyebben megfigyelhetjük a két óriás együttállását az éjszakai égbolton.

Decemberben a Jupiter és a Szaturnusz még szebben látszanak majd a nyugati égbolton, röviddel naplemente után.

Ez lesz a legközelebbi Jupiter-Szaturnusz együttállás 1623 óta, és sokan izgatottan várják a nagy égi eseményt.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.