Egy román idegsebész tanácsai: “Este lefekvéskor tedd minél távolabb a telefonod, reggel pedig szemléld az eget!”

Dr. Alexandru Vlad Ciurea idegsebész egy interjúban fejtette ki véleményét az életről és arról, mit kellene mindenkinek tennie lefekvés előtt, valamint reggel.

“Idegsebészként a műtőben és a rendelőben nagyon sok szenvedéssel találkozom. Az idegsebészeti beavatkozások általában rémülettel töltik el mind a beteget, mind pedig a hozzátartozókat. Nagyon aggódnak a műtét miatt. A beavatkozást végző csapat részéről igen nagyfokú szakértelem és koncentráció szükséges. Az agy nem olyan szerv, amit csak úgy a kezedben tarthatsz. Sokan nem gondolják, de az agynak is szüksége van pihenésre és tiszteletre” – fejtette ki Dr. Alexandru Vlad Ciurea idegsebész.

Az ünnepek, nyári szabadságolások ideje alatt hajlamosak vagyunk túllépni a korlátainkat: sokkal többet eszünk, iszunk, éjszakázunk, reggel a szokásosnál több kávét iszunk, és bizony nem sok időt fordítunk a konkrét pihenésre.

“Az agy sosem alszik, de létezik néhány olyan módszer, amely segítségével pihenhet és regenerálódhat. Az agynak pozitív ingerekre van szüksége” – mondta a szakember.

Ezt már olvastad? Gyermekorvos: “Amikor egy gyermek két hónapot tölt falun, mezítláb, éhesen és piszkosan…”

Reggel ébredés után közvetlenül igyunk meg egy nagy pohár vizet. Az idegsebész azt tanácsolja, hogy semmiképp ne tartsuk a mobilunkat az ágyunk mellett, így elkerülhetjük, hogy az legyen az első inger, amivel reggel találkozunk. Inkább nézzünk ki az ablakon, szemléljük az eget, a fákat, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kertes házban lakunk, akkor menjünk ki a zöldbe.

A kellemes zene is nyugtatóan hat az agyra, ezért naponta többször hallgassunk valamilyen meditatív melódiát.

Figyeljünk oda a táplálkozásunkra, törekedjünk arra, hogy könnyű ételeket fogyasszunk, mert, ha túlságosan tele van a gyomrunk, az agyunk is nehezebb és több munkát kell végezzen. Vörösbort időnkét mértékkel lehet fogyasztani, az ugyanis tisztítja a véredényeket, viszont nem szabad túlzásba vinni, mert az alkohol pusztítja az idegsejteket.

Sokkal kevesebb időt kellene a tévénézéssel tölteni, így csökkentve a negatív hírek “fogyasztását”. A napi egy csomag cigaretta elszívása igen káros, viszont, ha valaki mindenképp ragaszkodik hozzá, hetente egyszer még esetleg belefér egy szál minőségi szivar, tanácsolja az idegsebész.

Ezt már olvastad? Svéd pszichiáter: “A megengedő szülők valódi szörnygenerációkat hoznak létre”

“Szánjunk egy kis időt magunkra minden nap. Ajándékozzuk meg magunkat egy néhány percnyi csenddel, belső békével és örömmel. Ha figyelmet fordítunk magunkra, a dolgaink rendben lesznek. A boldogság egy igazi táplálék az agy számára” – mondta dr. Ciurea.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top