OtthonAz eper az egyik legvegyszerezettebb gyümölcs, így kell helyesen megmosni

Az eper az egyik legvegyszerezettebb gyümölcs, így kell helyesen megmosni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szezonális gyümölcsök és zöldségek számos veszélyes anyagot tartalmaznak, fontos tudni, hogy hogyan lehet védekezni ellenük. A szakemberek figyelmeztetnek a kockázatokra, hiszen a növényvédő szerek igen súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.

Az eper kiváló ásványianyag- és vitaminforrás, magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárulhat a testsúlycsökkentéshez is. Édes, aromás ízük miatt a gyerekek is imádják.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az ízletes gyümölcsök az alma, a szőlő, a cseresznye és az őszibarack mellett azon gyümölcsök kategóriájába tartoznak, amelyek nagy mennyiségű növényvédő szert tartalmazhatnak. A kutatók szerint egyetlen eper akár 23 különböző növényvédő szert is tartalmazhat.

Ezek a toxikus anyagok különböző allergiákat, bélproblémákat, ájulást, fejfájást, bőrgyulladásokat, pulzus- és látásromlást okozhatnak.

Az eper biztonságos elfogyasztása érdekében fontos, hogy betartsuk az alábbi lépéseket. Vásárlás után gondosan meg kell tisztítani, miután eltávolítottad a levélrészt, alaposan meg kell mosni a gyümölcsöt. A növényvédő szerek körülbelül 80%-a eltávolítható mosással.

A peszticidszint csökkentésének másik biztonságos módja, ha ecetbe áztatod a gyümölcsöt. Egy tálba keverj össze négy rész vizet egy rész fehér ecettel, és hagyd az epret 10 percig ázni ebben az oldatban. Végül hideg vízzel alaposan öblítsd le a gyümölcsöt, és már fogyaszthatod is.

Egy másik hatékony trükk az eper leöblítése sós vízben. Oldj fel egy teáskanál sót egy csésze meleg vízben. Hagyd teljesen kihűlni a vizet, majd áztasd a sós oldatban az epret 5 percig, majd alaposan öblítsd le hideg vízzel, és töröld szárazra.

A eper termesztése egyszerű, és nem igényel különleges felszerelést. A saját kertedből is élvezheted a finom gyümölcsöket, de figyelembe kell venni néhány hasznos termesztési tanácsot.

Az ültetés megkezdése előtt fontos a talaj megfelelő előkészítése. Az eper számára legmegfelelőbb hely, ahol elegendő fény éri, de védve van az erős széltől. Lazítsd fel a talajt, távolítsd el a gyomokat, és ellenőrizd, hogy eléggé nedves legyen a föld. Ültetés után rendszeresen öntözni és gyomlálni kell az ültetvényt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek