Otthon10 hasznos tanács a szakértőtől, hogy egészséges epreket nevelj a kertben

10 hasznos tanács a szakértőtől, hogy egészséges epreket nevelj a kertben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az év első gyümölcsei közé tartozik a finom, illatos és zamatos eper. Nem nehéz a termesztése, bármelyik kertben otthonosan érzi magát, és még igényesnek sem mondható. Ám bonyolult vállalkozás is lehet az epresünk gondozása, ha belegondolunk, hogy évente át kell dolgoznunk vagy fel kell újítanunk az ágyást, tekintettel lévén a friss hajtásokra.

Ha csak magunknak termesztjük, és hobbikertészek vagyunk, az arany középút megtalálása a legideálisabb megoldás – állítják a szakértők. Néhány tippel is szolgálnak, melyeket ha betartasz, hónapokon belül lédús gyümölcsökben gyönyörködhetsz.

1. Készítsd elő a termőhelyet

Fontos, hogy gyommentes, laza, tápanyagban gazdag talajba kerüljenek az epertövek, így sok időt és energiát takaríthatsz meg a későbbiekben. Az évelő növények több éven át ugyanazon a helyen fognak nőni, ezért jobb már a kezdetben felkészíteni a terepet a számukra. Miután eltűntek a gyomok, érdemes 5-6 centis komposztréteggel dúsítani az ágyást, amit akár bele is lehet dolgozni a meglévő talajba, de nem fontos. Az eper sekélyen gyökerezik, és a felszín közelében van szüksége a tápanyagokra.

2. Válaszd ki a megfelelő fajtát

Az epernek 4 alapvető fajtája van. A júniusi termésű, a semleges, az öröktermő és az apró, de finom alpesi szamóca. A júniusi termésű adja a legnagyobb termést egyszerre – ez akkor jó, ha befőzésre termesztenéd, de ha egész nyáron élvezni szeretnéd a gyümölcsöt, akkor a semleges vagy az öröktermő a te fajtád. Ideális esetben, ha elég hely áll rendelkezésedre, valamennyi fajtából ültethetsz, így mindegyikből a legjobbat kapod.

3. Keresd a betegségeknek ellenálló fajtákat

Az eper eléggé érzékeny a gombabetegségekre, ezért érdemes kikérni a kertészet tanácsadójának véleményét, akitől a töveket beszerzed, hogy melyek az adott területekre jellemző betegségek, ahová ültetni szeretnéd, és melyek az ellenálló fajták. Attól még, hogy okosan vásárolsz, nem biztos, hogy a növényeid nem lesznek betegek, de jóval nagyobb esélyekkel indulsz egy egészséges epres felneveléséhez.

Hasznos tudnivaló: kerüld az újratelepítést azon a helyen, ahol az epresben már felütötte a fejét egy bizonyos betegség. Ugyanakkor, ha a verticilliumos hervadás vagy a rothadás problémát jelent, ne ültesd az epret oda, ahol paradicsom, burgonya, paprika vagy padlizsán nőtt, mivel ezeket a növényeket is megbetegíti ugyanez a betegség!

4. Ültess eleget

Egy tő epernek egy szezonban 1-2 csészényi termést kell hoznia. Ezt tartsd szem előtt, amikor az epresed méretét tervezgeted. A júniusi termésű 1 hónap alatt termel ennyit, a többi fajta azonban a nyár teljes hossza alatt hozza meg a gyümölcseit.

5. A megfelelő mélységbe ültesd a töveket

Vagyis a felszíntől számított 2-3 centiméter mélységű és szélességű gödörbe. Az eper gyökerei nem hatolnak mélyre, inkább körkörösen terülnek szét. A gödröt temesd be földdel úgy, hogy a korona éppen a talajszint felett üljön, majd öntözd meg jól. Ha a talaj lesüpped, ellenőrizd a töveket, igazíts rajtuk, és ha lehetséges, a többi növényt ültesd kissé magasabbra.

10 hasznos tanács a szakértőtől, hogy egészséges epreket nevelj a kertben
Fotó: 123rf.com

6. Ne feledd, miért hívják epernek

Ha az angol strawberryt szó szerint lefordítjuk, szalmabogyót jelent. Ezért is nagy előny a mulcsozás az epertermesztés során, és a szalma a legkézenfekvőbb választás.

A vastag, puha mulcsréteg nemcsak a gyomokat gátolja és a vizet takarítja meg, hanem a gyökereket is hűvösen tartja, amit szeret az eper, ráadásul a gyümölcsök sem érnek a talajhoz, így nem válnak a rovarok és kórokozók martalékává. Ha nincs szalma, jó a szárított fű, fenyőtű, aprított levél vagy a forgács is.

7. Késleltesd a termést

Hacsak nem egynyári növényként termeszted az eperpalántákat, érdemes némi türelmet gyakorolnod, és akár egy évig is késleltetned a szüretet. Ahhoz, hogy a növényeknek idejük legyen meghonosodni, 4-6 héten át el kell távolítanod róluk az összes virágot.

A virágok és a termések sok energiát vesznek el a növényektől, szóval ha ezeket eltávolítod, ezt az energiát és a növény összes erőforrását az erős gyökérzet és a sok hajtás kialakítására fordítja. A 4-6 hetes időszak után az öröktermők már hozhatnak virágot. A júniusi termők viszont már csak következő évben hoznak gyümölcsöt.

8. Figyelj a csigákra

Számos kártevő leselkedik a kertben, ami az eperre feni a fogát. Ezek közül a legnagyobbak a csigák. A mulcs ebben is segítségünkre lehet, ezen ugyanis a csigák nem szeretnek átmászni. Mégis, ha észrevesszük a rágcsálás nyomait, azonnal intézkedjünk.

9. Tégy fóliát a madarak ellen

Talán meglepő, de a madarak is imádják megcsípkedni a zamatos piros gyümölcsöket, ráadásul rekordidő alatt takarítják ki az ágyást. A legjobb módja ennek elkerülésére, ha az egész eprest letakarod. Használhatsz madárhálót vagy sorköztakarót. Csak arra ügyelj, hogy ne akkor tedd le, amikor a növények virágoznak, különben nem lesznek beporozva.

10. Bölcsen öntözz

Az epernek hetente körülbelül 2-3 centiméternyi vízre van szüksége. Fontos, hogy ültetéskor azonnal megöntözzük, és mivel a termése roppant vízigényes, folyamatos vízellátásra van szüksége, a gyümölcsök kialakulásának teljes ideje alatt. De sose hagyjuk az epret nedves talajban, mert ez gyökérrothadáshoz vezet, és gyorsan elpusztul.

A gyakorlat teszi a mestert! Ha az első próbálkozás nem jött össze, még mindig van esély egy következőre. A tapasztalataid segíteni fognak, hogy gyakorlottá válj az epertermesztésben. Egyszerűbb viszont cserepekben nevelni az epret, ha a fentiek alapján túl bonyolultnak véled a mesterséget – bár ezzel a módszerrel nem dúskálsz majd a gyümölcsben, a célnak mégis megfelel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek