HolotropikumAgykutatók magyarázzák el, miért van egy nőnek több alvásra szüksége, mint egy...

Agykutatók magyarázzák el, miért van egy nőnek több alvásra szüksége, mint egy férfinak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Az alvás szolgálja a test sejtjeinek energiával való feltöltését, megtisztítja az agyat, támogatja a tanulási folyamatokat és a memóriát. Ráadásul a hangulatra, étvágyra és a libidóra is nagy hatással van.” – Dr. John Peever.

Agykutatók magyarázzák el, miért van egy nőnek több alvásra szüksége, mint egy férfinak!

Az alvás nélkülözhetetlen fontosságából kiindulva Ariana Huffington, a Huffington Post nevezetű hírportál megalkotója, az alvást a „nők következő nagy ügyének” nyilvánította, hiszen megannyi nő szenved álmatlanságban, vagy alváshiányban. A kevés alvás kihat a teljesítményre. kreativitásra és szépen lassan építi le az embert.

Számos alvásszakértő is egyetért, hogy a nőknek igenis több alvásra lenne szükségük, átlagosan 20 perccel több az alvásigényük a férfiaknál.

És mi okozza ezt? Az, hogy a nők másképp használják az agyukat, mint a férfiak.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan tud egy férfi és egy nő különböző módon használni egy olyan létfontosságú szervet, mint az agy. A válasz igen egyszerű, a nők folyton több feladatot végeznek egyszerre (multitasking) – tervezés, figyelem és szervezést, csak a leggyakrabban előfordulók – és ez sokkal jobban megdolgoztatja az agyukat.

„Minél intenzívebben használod az agyad napközben, annál több regenerálódásra és alvásra van szükséged.” – ez örök szabály.

Alváskutatók szerint a nők sokkal inkább hajlamosak álmatlanságban szenvedni, agyuk sokkal jobban „öregszik”. Viszont sokszor közrejátszhat a menopauza, a terhesség és a folytonos aggódás a családtagjaik iránt.

Ezt már olvastad? 6 furcsa és rendkívüli dolog, ami alvás közben történhet veled!

Mi a multitasking hátránya?

Az nem is kérdés, hogy a nők ebben sokkal jobbak, mint az erősebbik nem, de a folyamatos erőltetéssel az idegek megerőltetődnek és sokkal jobban igénybe vevődik az agy kognitív része is. A gyorsan elvégzett feladatokat biológiailag fizetjük meg: sokkal hamarább fáradunk ki, mintha csak egy dologra koncentrálnánk. A multitasking ráadásul sokszor arra késztet, hogy több koffeint és nassot fogyasszunk.

Összefoglalva az eddig elhangzottakat a nők alvásproblémáját néhány alváshigiéniai trükkel kis mértékben orvosolni lehet:

  • Kerüljük a stimuláló hatású készítményeket (koffein, dohány) 2 órával az alvás előtt,
  • Mozogjunk minden nap 10 percet,
  • Állítsunk be egy lefekvési rutint (meleg zuhany, könyvolvasás, nyújtózkodás stb.),
  • Mellőzzük a nem kívánt fényforrásokat,
  • Kapcsoljunk ki minden elektronikus eszközt,
  • Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek