„Az alvás szolgálja a test sejtjeinek energiával való feltöltését, megtisztítja az agyat, támogatja a tanulási folyamatokat és a memóriát. Ráadásul a hangulatra, étvágyra és a libidóra is nagy hatással van.” – Dr. John Peever.

Agykutatók magyarázzák el, miért van egy nőnek több alvásra szüksége, mint egy férfinak!

Az alvás nélkülözhetetlen fontosságából kiindulva Ariana Huffington, a Huffington Post nevezetű hírportál megalkotója, az alvást a „nők következő nagy ügyének” nyilvánította, hiszen megannyi nő szenved álmatlanságban, vagy alváshiányban. A kevés alvás kihat a teljesítményre. kreativitásra és szépen lassan építi le az embert.

Számos alvásszakértő is egyetért, hogy a nőknek igenis több alvásra lenne szükségük, átlagosan 20 perccel több az alvásigényük a férfiaknál.

És mi okozza ezt? Az, hogy a nők másképp használják az agyukat, mint a férfiak.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan tud egy férfi és egy nő különböző módon használni egy olyan létfontosságú szervet, mint az agy. A válasz igen egyszerű, a nők folyton több feladatot végeznek egyszerre (multitasking) – tervezés, figyelem és szervezést, csak a leggyakrabban előfordulók – és ez sokkal jobban megdolgoztatja az agyukat.

„Minél intenzívebben használod az agyad napközben, annál több regenerálódásra és alvásra van szükséged.” – ez örök szabály.

Alváskutatók szerint a nők sokkal inkább hajlamosak álmatlanságban szenvedni, agyuk sokkal jobban „öregszik”. Viszont sokszor közrejátszhat a menopauza, a terhesség és a folytonos aggódás a családtagjaik iránt.

Ezt már olvastad? 6 furcsa és rendkívüli dolog, ami alvás közben történhet veled!

Mi a multitasking hátránya?

Az nem is kérdés, hogy a nők ebben sokkal jobbak, mint az erősebbik nem, de a folyamatos erőltetéssel az idegek megerőltetődnek és sokkal jobban igénybe vevődik az agy kognitív része is. A gyorsan elvégzett feladatokat biológiailag fizetjük meg: sokkal hamarább fáradunk ki, mintha csak egy dologra koncentrálnánk. A multitasking ráadásul sokszor arra késztet, hogy több koffeint és nassot fogyasszunk.

Összefoglalva az eddig elhangzottakat a nők alvásproblémáját néhány alváshigiéniai trükkel kis mértékben orvosolni lehet:

  • Kerüljük a stimuláló hatású készítményeket (koffein, dohány) 2 órával az alvás előtt,
  • Mozogjunk minden nap 10 percet,
  • Állítsunk be egy lefekvési rutint (meleg zuhany, könyvolvasás, nyújtózkodás stb.),
  • Mellőzzük a nem kívánt fényforrásokat,
  • Kapcsoljunk ki minden elektronikus eszközt,
  • Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.