Az emberi agy annyira összetett, hogy eddig még nem sikerült megfejteni, hogy mi minden és hogyan működik odabent. Azt is mondhatnánk, hogy többet tudunk az űrről, a világegyetemről, mint az agyunkról.

6 furcsa és rendkívüli dolog, ami alvás közben történhet veled!

Az agyunk sosem pihen, mikor alszik, akkor is bizonyos funkciók folyamatosan aktívak. Azonban vannak olyan furcsa dolgok, amelyek álom, vagy elalvás előtt következnek be, amire még nincs semmiféle tudományos magyarázat. Lássunk most ezek közül 6-ot.

1. Hipnagógiai felriadás

Biztos te is tapasztaltad azt, hogy mikor este lefeküdtél, és az ébrenlétből az alvásba tartó átmeneti állapot (hipnagógia) során hirtelen felriadtál, nagyot rúgtál, ilyenkor az agyad komplex folyamatok zajlanak, a tudósok még nem tudják miért történnek ilyen rázkódások.

2. Alvási bénulás

Ez egy rendkívül ijesztő dolog, hiszen ilyen esetben az agy felébred, de a test nem, minden végtag mozdulatlan marad. Ez leginkább a REM fázisában következik be, a szakemberek még nem jöttek rá, hogy miért. Az alvási bénulás nem is olyan ritka, hiszen minden negyedik embert érint. A tünetek között van, hogy a személyek nem tudnak levegőt venni, hallucinálnak, nem tudnak beszélni és mozogni sem.

3. Alvajárás

Ilyenkor az illető felkel álmában, és bejárja a lakást, néha természetesen balesetet szenvedve. A tudósok egyelőre csak sejtik, hogy mi állhat a háttérben, a konkrét okokat nem tudják.

4. Beszéd alvás közben

Ilyenkor az illető rendszerint érthetetlen dolgokat beszél, sőt, van amikor kiabál, és hadonászik. Ezt a jelenséget sem sikerült megfejteniük a szakértőknek.

5. Alvaevés

Ez is hasonlít az alva járáshoz, csak itt az illető élelmiszert is fogyaszt. Persze másnap, fogalma sem lesz arról, hogy mit művelt az éjszaka.

6. Az agy felrobbanásának érzése

Ez a tünet nem fájdalmas, viszont az illető folyamatos, hangos zúgást, zajokat hall a fejében, elalvás előtt, ami olyan érzést kelt benne, mintha fel akarna robbanni a feje. Erre sincs semmilyen magyarázata a tudománynak.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.