HolotropikumÍgy mondj búcsút az álmatlanságnak esszenciális illóolajok segítségével

Így mondj búcsút az álmatlanságnak esszenciális illóolajok segítségével

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az álmatlanságról vagy inszomniáról akkor beszélünk, ha valaki vagy egyáltalán nem képes elaludni vagy többször felébred az éjszaka során és képtelen visszaaludni. Ennek az alvászavarnak gyakori oka, hogy az agy egyszerűen nem tudja „kikapcsolni” a benne cikázó gondolatokat, egyfolytában stimulált állapotban van.

Így mondj búcsút az álmatlanságnak esszenciális illóolajok segítségével

A jó, minőségi alvás vitális feltétele a testi-lelki egészségnek, mert az elme ilyenkor tud megpihenni a mindennapi nyomás és stressz után, alvás során a sejtek és szövetek regenerálódnak, az energiaraktárak pedig feltöltődnek.

Kutatások mutatják azt is, hogy az alvás segít egyensúlyban tartani a hormonháztartást és erősíteni az immunrendszert, ami végeredményben alapfeltétele annak, hogy erősek és egészségesek maradhassunk. Ez az oka annak, hogy az alváshiány vagy a folyamatosan rossz minőségű alvás olyan káros az egészségre nézve.

Mi okoz álmatlanságot?

Az alvászavarok hátterében számos testi- vagy lelki betegség is állhat, de talán a leggyakoribb oka mégis a mindennapi stresszre vezethető vissza. A stressz gyakran vezet depresszióhoz és szorongáshoz, amelyek szintén okoznak álmatlan éjszakákat. Bármi is legyen az álmatlanság okozója, az eredmény ugyanaz: fáradtság, levertség, nehézségek a napi teendők elvégzésében, sőt szorongásos rohamokat és súlyos depressziót is okozhat.

A természetes gyógymódok, mint például a lazító illóolajok jó alternatívái a hagyományos altató gyógyszereknek, amelyek altatnak ugyan, de másnapossághoz hasonló tüneteket is okozhatnak. A lefekvés előtt alkalmazott illóolajok gyakran segítenek az átmeneti, időszakos álmatlanságon, de hosszútávú alkalmazásuk is pozitív hatással van az alvás minőségére. Lehet őket fürdővízbe csepegtetni, vagy akár párologtatóba tenni, bárhogyan hatnak, a lényeg csak az, hogy illatuk eljusson az orrunkig.

Számos olyan illóolaj létezik, amely kifejezetten álmatlanság ellen hatásos, íme ezekből néhány:

Levendula

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia) illóolaj segít az elalvásban és abban, hogy az alvás tartós legyen. Ez az illóolaj túlnyomórészt alkoholból és észterekből áll (linalil-acetát, linalol), és számos terápiás hatása van, ez a leggyakrabban használt illat a nyugtalanság és feszültség csillapítására. Más fajtái is fellelhetők illóolaj formájában (széleslevelű levendula – Lavandula latifolia, hibridfajok – Lavandula intermedia, stb), de a közönséges levendula hatóanyagai a legintenzívebbek.

Kamilla

A kamilla is nagyon hatásos az álmatlanság ellen. Ennek is van több fajtája de legjobb mind közül a római kamillából (Chamaemelum nobile) készült illóolaj. A római kamilla egy ősi gyógynövény, amelynek nyugtató, relaxáns hatása van. Az álmatlanság kezelése mellett kiváló stressz oldó és oldja az idegi feszültséget is, így tökéletes választás lehet lefekvés előtt. Még hatásosabb, ha levendulával kombináljuk.

Majoránna

Az előzőekhez hasonlóan, a majoránnának is több alfaja van, de csak egyikük az, amelyik ajánlott és valóban hatásos az álmatlansággal szemben. Ez az édes majoránna (Origanum majorana), amelynek nyugtató és altató hatása van az idegrendszerre, csökkenti a vérnyomást, csillapítja az idegi feszültséget és az agy hiperaktivitását.

Ez a három fajta illóolaj szabadon kombinálható egymással, így egymást kiegészítve szinergikus hatást fejtenek ki az álmatlansággal szemben. Különböző arányban keverhetők, az egyéni ízlésünkhöz igazítva, ezért érdemes kipróbálni többféle kombinációt, hogy kitapasztalhassuk, melyik az a társítás, ami igazán segít, hogy nyugodt, pihentető álmunk legyen.

Itt természetesen nem zárul be a sor, a levendulán, kamillán és majoránnán kívül még sok, hozzájuk hasonló tulajdonságokkal bíró illóolajat kipróbálhatunk:

 • Narancsvirág vagy Neroli (Citrus aurantium var. amara)
 • Rózsa (Rosa damascena)
 • Bergamot (Citrus bergamia)
 • Jázmin (Jasminum)
 • Szantálfa (Santalum album)
 • Narancs (Citrus sinensis)
 • Muskotályzsálya (Salvia sclaria)
 • Ylang-Ylang (Cananga odorata)
 • Geránium (Pelargonium odoratissimum)
 • Tömjén (Olibanum)
 • Orvosi macskagyökér vagy Valeriána (Valeriana officinalis or V. fauriei)

Ezek az illóolajak mind nyugtató, relaxáló és altató hatásúak, tetszés szerint kombinálhatóak az erőteljesebb hatás érdekében. Ha tudjuk, hogy mi áll az álmatlanság hátterében, akkor célzott keveréket érdemes használni. Például a bergamot és narancs keveréke hatásos a depresszió okozta álmatlanságban, mert ezek az olajak pozitív érzelmeket keltenek, ugyanakkor ellazítják a testet.

Itt pedig néhány keverék-recept, amelyet érdemes kipróbálni

1.

-1 csepp levendula
-1 csepp majoránna
-2 csepp kamilla

2.

-2 csepp ylang-ylang
-1 csepp geránium
-2 csepp neroli

3.

-2 csepp zsálya
-1 csepp szantálfa
-2 csepp bergamot

4.

-2 csepp tömjén
-1 csepp jázmin
-1 csepp levendula

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek