BlogA szeretet az a nyelv, amelyet a vak láthat, a süket hallhat

A szeretet az a nyelv, amelyet a vak láthat, a süket hallhat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szeretet a másik ember teljes elfogadása, gondolatainak, érzelmeinek tiszteletben tartása, egy olyan empátia, amely a jóban és rosszban, egészségben és betegségben, minden körülményben jelen van.

labak-tenger
Fotó: Flickr.com

Szeretni annyit jelent, mint meglátni a másik fél elsötétült világában a világosságot, rádöbbenni a könnyek között a legédesebb mosolyra és átadni a legnagyobb fájdalomban a legérzékibb simogatást. Hiszen ha szeretetet vetünk, szeretetet aratunk és minél többet adunk, annál többet kapunk.

Mindig bőséges gyümölcs a termése.

Érdekes, hogy egy embernek mennyi családtagja, rokona, barátja és ismerőse van! Hogyan szerethetünk mindenkit egyformán? Talán mindegyiknek juthat a fentiekből bőségesen, de a legtöbbet mégiscsak annak kínáljuk fel, akivel úgy érezzük, hogy mindezek kölcsönösek. Ez lehet egy szülő, egy gyerek vagy éppen egy lelki társ, a puzzle másik darabja. Ilyenkor mondják, hogy a két fél tökéletesen kiegészíti egymást.

És mi van az ellenségeinkkel? Jézus azt mondta, hogy „ Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak.” (Máté 5. 43)
Valóban nagyon nehéz, de akinek mégis sikerül, óriási lelki üdvösségben részesül és ez a szeretet sokszorosan visszatükröződik más – más ember részéről, de még az ellenség részéről is.

Szeretni nem a testet kell, hisz a test változó: ma fiatal és feszes, holnap öreg és ráncos; ma vékony és csinos, holnap talán elhízott; ma az arc derűs és mosolygós, holnap esetleg szomorú és gondterhelt. De a lélek? Az nem változik. Ha elfogadod a társat, gyereket vagy akit Isten éppen melléd rendelt egy életre, azt csakis a szíveddel látod meg jól, ahogy Exupery mondta A kis Hercegben.

„A szeretet az a nyelv, amelyet a vak láthat, a süket hallhat.” (Wildman)
Ebből az egyszerű, de fantasztikus gondolatból is az rejlik, hogy minden szó, gondolat vagy cselekedet apró jelekkel tehet tanúságot a szeretetről, amelyet mindenki megért és észrevesz. És ha ezt a fajta szeretetet árasztod embertársaid felé, minden szó, gondolat és cselekedet tiszta tükörként fog visszamosolyogni rád.

„Úgy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket.” (Jn. 13, 34)
Milyen csodálatos ígéret és biztatás ez Jézustól. Mi bármit teszünk, gondolunk és cselekszünk, hatalmas bűnöket követünk el, mégis Isten úgy szeret minket, ahogy vagyunk, hiszen Isten a saját képmására alkotott bennünket. Ki ne szeretné a keze munkáját, a saját alkotását? És ha ezt a szeretetet mi ajándékba kaptuk, hát ne fukarkodjunk vele, éljünk a lehetőséggel, adjunk át belőle minél többet és minél gyakrabban, vagyis feltétel nélkül szeressünk!

Mert a szeretet legyőzi a félelmet, erőt ad és átsegít a nehéz pillanatokon, a szeretet fiatalít és csodákra képes. Pósa Lajos versével zárom soraimat:

Pósa Lajos – A szeretet

Nagyobb kincs a földön
Nincs a szeretetnél.
Örülj ha valaha
Valami jót tettél.

Ha csak egy könnyet és
Egyszer letörültél,
Édesebb öröm az
Minden más örömnél.

Mikor rá sem gondolsz,
Mikor nem is várnád:
Isten két kezéből
Ezer áldás száll rád.

Hogy nyoma ne vesszen,
Hogy ne legyen vége:
Beírja az Isten
Csillagos könyvébe

Vincefi Hajnal Csilla

A bejegyzést Vincefi Hajnal Csilla küldte, a Filantropikum.com nyereményjátékára, amelynek fődíja egy kétszemélyes parajdi hétvége.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek