KuriózumA szakértők szerint ezért nem jó lenyelni a görögdinnye magját

A szakértők szerint ezért nem jó lenyelni a görögdinnye magját

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Vannak, akik aprólékosan kipiszkálnak minden kis magot, mielőtt elfogyasztanának egy szelet görögdinnyét, mások azonban nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, és magostól fogyasztják a gyümölcsöt. A tudósok véleménye megoszlik ezzel kapcsolatban.

A szakértők szerint a görögdinnye magja nem jelent veszélyt, sőt, meglepően egészséges lehet. Mivel a magok nagyon kicsik, gond nélkül áthaladnak az emésztőrendszeren, anélkül, hogy bármilyen kellemetlenséget okoznának.

Ennek ellenére, azok sem tévednek nagyot, akik kiszedegetik a gyümölcs magjait, mivel nagy mennyiségben már okozhatnak bizonyos egészségügyi problémákat, például gyomor- és bélpanaszokat.

Szélsőséges esetben a dinnyemagok bélelzáródást is okozhatnak. Ez a veszély leginkább a kisgyerekeket fenyegeti, vagy azokat, akik már amúgy is gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdenek.

A görögdinnye egyébként rendkívül egészséges. Mivel 90%-a víz, szomjoltásra is tökéletes a nyári hőségben, vízhajtó hatása van, átmossa a vesét, és serkenti a bélmozgást, ezáltal a salakanyagok távozását is segíti a szervezetből. Ráadásul bővelkedik ásványi anyagban és vitaminokban, főleg A- és C-vitaminban.

A dinnye sós túróval vagy fetával különösen jó kombináció lehet, nemcsak azért, mert hűsítő és finom, de nutricionális szempontból is. A likopin, a görögdinnyében megtalálható vörös színű karotin, zsírban oldódik, ezért tökéletes párosítás hozzá a zsíros sajt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek