KuriózumA szakértő elmondta, mik azok a dolgok, amiket soha nem szabad mondani...

A szakértő elmondta, mik azok a dolgok, amiket soha nem szabad mondani egy gyereknek – viselkedéstől függetlenül

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyereknevelési szakértő több mítoszt is megdöntött, és felhívta a figyelmet azokra a dolgokra, amiket szerinte soha nem lenne szabad mondani egy gyereknek.

A gyereknevelés hatalmas kihívás lehet, különösen mivel nincs egy egyértelmű szabálykönyv, amit követni lehet, és a szülőknek menet közben kell felfedezniük az utat. De azok, akiknek már van tapasztalatuk ezen a területen, némileg megkönnyíthetik a dolgukat.

Egy gyereknevelési szakértő most megcáfolt öt gyerekneveléssel kapcsolatos, általánosan elterjedt mítoszt – többek között a kétéves kor körül kezdődő, rettegett dackorszakkal, valamint a biliztetéssel kapcsolatban.

Kirsty Ketley, aki maga is kétgyerekes édesanya – kislánya, Ella 10, kisfia, Leo pedig 6 éves – olyan tévhitekre alapozta a tanácsait, amelyekkel gyakran találkozik, miközben más családokkal dolgozik, és a saját tapasztalataira alapozta szakértői véleményét.

A Surreyben élő anyuka először is arra figyelmeztette a szülőket, hogy kerüljék a kisgyerekek jónak vagy rossznak minősítését, függetlenül attól, hogy viselkednek.

„Nincsenek mágikus unikornis babák. Mindannyian az igényeiknek és a fejlődési szakaszuknak megfelelően viselkednek. A babák egyszerűen csak babák és kész. Nem jók vagy rosszak” – magyarázta.

Ez a tanács különösen a rettegett dackorszak kezdetével lehet hasznos, és a szakértő ennek kezelésével kapcsolatban is megosztott néhány tippet. „Ez valóban egy trükkös időszak lehet a hisztizés miatt – ami általában még kétéves kor előtt elkezdődik – de a jó dolgok messze felülmúlják a rosszakat.

Ez egy olyan időszak, amikor a gyerekek gyors ütemben fejlődnek, és megtanulják, hogyan szabályozzák az érzelmeiket, és jó, ha ezzel tisztában vagyunk. Sokat segíthet, ha realisztikusak az elvárásaink” – mondta Ketley.

Ami a cumi használatát és a bilire szoktatást illeti, a szakértő szintén felhívta a figyelmet néhány fontos dologra. Figyelmeztette a szülőket, hogy bár a gyerekek általában kétéves koruk körül már készen állnak a biliztetésre, ez nem mindig van így.

„A gyerekek valójában valamikor 18 hónapos és 3 éves kor között állnak készen a biliztetésre. Csak mert fizikailag erre utalnak a jelek, még nem jelenti azt, hogy érzelmileg is készen állnak” – mondja a szakértő.

Ugyanígy a cumival kapcsolatban is nehéz meghatározni egy adott korhatárt, és Ketley szerint minden gyerek esetében más lehet a megfelelő időpont a cumiról való leszoktatásra.

„A cumi igazi isteni ajándék lehet, ami segít a babának megnyugodni, és nem szabad rossz dolognak tekinteni. Azonban ahogy a babákból kisgyerekek lesznek, a legjobb, ha fokozatosan leszoktatjuk őket a cumizásról, hogy elősegítsük a beszéd fejlődését és a szájhigiéniát” – magyarázta.

„Azt tanácsolom, hogy hat hónapos kor körül hagyjuk el a cumit, vagy ha nem, várjuk meg, amíg a gyerek kétéves lesz – ekkor már egy kis segítségünk is lehet a leszoktatásban a Télapótól, a Húsvéti Nyuszitól és társaiktól.”

Végül Ketley arra az általánosan elterjedt tanácsra is kitért, miszerint a szülőnek minden pillanatot nagy becsben kell tartaniuk, amit a gyerekükkel tölthetnek, és így fogalmazta meg saját nézeteit ezzel kapcsolatban.

„Lehetetlen „értékelni” azokat a pillanatokat, amikor minden csupa hányás, csuromvizes vagy az izzadtságtól, vagy kialvatlan vagy. A szülők természetesen soha nem bánják, hogy gyereket vállaltak, és feltétel nélkül szeretik a gyerekeiket, de teljesen rendben van, ha nehéznek találják a szülőség egyes részeit, vagy éppenséggel nem szeretik azokat. Senki nem értékeli életének minden egyes részét – akár szülő, akár nem” – mondta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek