KuriózumA hosszú élet titka: 6 egyszerű szokás, amely meghosszabbítja az életed!

A hosszú élet titka: 6 egyszerű szokás, amely meghosszabbítja az életed!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A világ bizonyos területein hosszabb ideig élnek az emberek, mint máshol. Vajon miért van ez így? Mindannyian keressük a hosszú élet titkát, hiszen egészségben eltöltött, boldog életre vágyunk.

A kutatások azt mutatják, hogy átlagosan Japánban élnek a leghosszabb ideig, utána következik Svédország és Norvégia.

“Számos tényező járul hozzá ehhez, többek közt az élelmiszerek, a fizikai aktivitás szintje, az egészségügyi rendszer és a közösségi rendszer ezekben az országokban” – mondja Dr. Rashi Aggarwal, a Rutgers New Jersey Medical School pszichiátriai docense.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az amerikaiak átlagosan 76,4 évig élnek – ez a legrövidebb életkor az Egyesült Államokban az elmúlt közel két évtizedben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Japánban az átlagos várható élettartam 84,3 év.

Természetesen vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni a hosszú élettartamot illetően, például a genetika, mégis az orvosok szerint több dolog is megtehető annak érdekében, hogy hosszabb életkort megéljünk egészségben.

Növényi alapú étrend

A kutatások azt mutatják, hogy a növényi alapú étrend és a csökkentett húsfogyasztás elősegíti a hosszú élettartamot.

“Amennyire csak lehet, kerüljük a vörös húst, a feldolgozott ételeket és a gyorsételeket” – mondja Aggarwal. Dr. Scott Kaiser, a kaliforniai Santa Monica-i geriáter szerint fontos, hogy sok zöld zöldséget, bogyós gyümölcsöt és más, fitonutriensekben gazdag élelmiszert iktassunk be az étrendünkbe. Ajánlott a mediterrán étrendet előnyben részesíteni. A kiemelkedően növényi alapú étrend, és minimálisra csökkentett a húsfogyasztás, szintén összefüggésbe hozható a hosszú élettartammal.

Szánjunk időt az evésre

Az egészséges táplálkozás nem csak attól függ, hogy mit eszünk, mondja Aggarwal, hanem arról is, hogy hogyan viszonyulunk az ételhez.

“Üljünk le, és élvezzük az ételt. Az evés legyen az a pillanat, amikor lassítunk egy kicsit, örömmel és tudatosan eszünk. Ez segíthet csökkenteni a túlevés kockázatát is.”

Próbáljunk meg aktívak maradni

“A fizikai mozgás a legjobb csodaszer” – mondja Kaiser, megjegyzi, hogy segít a fizikai és kognitív egészség megőrzésében is.

Hetente legalább 150 perc közepes intenzitású fizikai tevékenység és két nap izomerősítő tevékenység javasolt. Ha nehezen tudjuk beilleszteni a rendszeres testmozgást az életünkbe, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy bármilyen módon aktívak legyünk: liftezés helyett gyalogoljunk fel a lépcsőn, menjünk gyalog el a boltba, sétáljunk rendszeresen, de az aktív ház körüli munka is sokat segíthet.

Vigyázzunk a lelki egészségünkre

A depresszió egyértelműen csökkenti az élettartamot. A szakértők szerint az alkohol- és kábítószer-használat, valamint az inaktív, céltalan élet szintén hozzájárul az élettartam csökkenéséhez. Ha úgy érezzük, problémáink vannak, kérjünk segítséget.

A magány és a társadalmi elszigeteltség szintén negatív hatással lehet az egészségre, ugyanolyan hatása van a szervezetre, mint az elhízás, a fizikai inaktivitás és a dohányzás. A társadalmi elszigeteltség 50%-kal hozzájárul a demencia kialakulásának kockázatához. “Akár egyetlen pillanatnyi kapcsolat valakivel – még egy rövid telefonhívással is – csökkentheti a magány érzését, a szorongást és a depressziót, védi az agyat ” – mondja Kaiser.

Ne hanyagoljuk el az alvást!

Szakértők szerint fontos, hogy az alvás prioritást élvezzen a hosszú élettartam és az egészség szempontjából. A kutatások azt mutatják, hogy az alváshiány, különösen a középkorúak esetében, akár 30%-kal növelheti a demencia kialakulásának kockázatát. Egy felnőtt számára ajánlott hét-kilenc órát aludni minden éjszaka, de minden szervezet más, ezért az alvási igény is változhat.

Stresszkezelés

A stressz elkerülhetetlen, de fontos, hogy a lehető legjobban kezeljük, mondja Aggarwal. “A mindfulness meditáció például segíthet” – mondja. Ha figyelünk a légzésre, és megtaláljuk azokat a dolgokat, amelyeket értékelünk az életben, “pozitív események sorozatát indíthatjuk el az elmében és testben” – mondja Kaiser. “Ez az egyszerű gyakorlat feloldhatja az elmét, és segíthet csökkenteni a stresszt, miközben ellazulást idéz elő a testben.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek