Legyen szó akár környezettudatosságról, egészségtudatról, vagy a fenntarthatóság előtérbe helyezéséről egy dolog biztos: egyre több és több ember hozza meg azt a döntést, hogy ha teljes mértékben nem is iktatja ki étrendjéből, de drasztikusan megpróbálja visszaszorítani a húsfogyasztást a mindennapok során. A Harvard Egyetem professzorai szerint ráadásul a korai elhalálozások közel egyharmada elkerülhető lenne, ha mindenki áttérne a vegetáriánus életmódra.

Dr. Walter Willet, a Harvard Orvosi Egyetem epidemiológia és táplálkozás professzora szerint a növényalapú étrend előnyeivel kapcsolatos bizonyítékok, vélemények és szemléletek nagyon alulértékeltek. Az egyetem becslései szerint évente minimum 200.000 emberélet lehetne megmenteni, ha ezek lemondanának a húsételek fogyasztásáról.

„Nemrég végeztünk néhány számítást, annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, mennyivel csökkenthetnénk az elhalálozások számát, ha áttérnénk az egészségesebb növényalapú vegetáriánus étrendre – nem feltétlen teljesen vegánra – és eredményeink szerint a halálesetek közel egyharmadát küszöbölhetnénk ki.” – nyilatkozta Willet egy vatikáni konferencia során.

„És akkor még nem is beszéltünk a fizikai mozgásról, a dohányzásról való lemondásról… Valószínűleg nagyon alábecsüljük a húsfogyasztás hatásait, és figyelmen kívül hagyjuk az elhízás mellékhatásainak fontosságát is.” – tette hozzá a szakember.

„Ha kicsit jobban beleássuk magunkat, láthatjuk, hogy az egészséges táplálkozás áll a szervezet szinte összes mögöttes folyamata hátterében. Ezért nem is meglepő, hogy a legtöbb probléma kialakulásának kockázata is az étrenddel függ össze.” – hívja fel a figyelmet Dr. Walter Willet.

A konferencia másik felszólalója, Prof. David Jenkis, a Toronto-i Egyetem professzora a glikémiás index fontosságáról ejtett néhány szót, külön kitérve arra, hogy az elfogyasztott szénhidrátok milyen hatással lehetnek a vércukorszintre, ám ő is kifejezetten azt hangsúlyozta, hogy a növényi étrendet a napjaink embere mennyire alulértékeli.

Jenkins javaslata alapján, jobban tennénk, ha a most divatos paleo diéta helyett visszatérnénk az ősi idők táplálkozásához, és a gorillákhoz hasonlóan, leveleket, gyümölcsöket, bogyókat részesítenénk előnyben, hiszen a paleo étrend inkább a húsfogyasztásra buzdít.

Jenkins mindezt egy Afrikában végzett projekt eredményei alapján állítja, mely során kutatócsapatával karöltve gorillákat és azok táplálkozási szokásait figyelték meg. A gorillák számára rekonstruálták az emberek leghétköznapibb étrendjét, majd vérvizsgálatokat végeztek. Ezeket az eredményeket pedig összevetették azokkal az eredményekkel, amelyeket akkor gyűjtöttek, amikor még nem változtatták meg az étrendjüket, és a gorillák szokásukhoz híven gyümölcsben és növényekben gazdag ételeket ettek.

A különbség igencsak meghökkentő volt, ugyanis az emberek étrendjét követően átlagosan 35%-al megnőtt a gorillák koleszterinszintje. Tehát a gyümölcsben és zöldségben gazdag étrenddel olyan hatást érhetünk el, mintha bevennénk egy sztatin tablettát (gyógyszer, melyet az orvosok a magas koleszterinszinttel küzdő pácienseknek szoktak felírni).

Jenkins szerint: „Úgy hisszük van választási lehetőségünk, vagy változtatsz az étrendeden, vagy szeded a bogyókat. Gyógyszer vagy étrendváltoztatás!”

A Committee for Responsible Medicine elnöke is szorgalmazza, hogy az embereket mielőbb ráébresszék a növényalapú táplálkozás előnyeinek fontosságára.

„Úgy hiszem, nagyon alábecsüljük a hatásait. Az emberek azt hiszik, hogy a táplálkozás csekély mértékben határozza meg életüket, és a vegetáriánus diéta csak a fogyásban játszik szerepet. De úgy vélem, ha a vegetáriánus étrend jól fel van építve, hatalmas erő lakozik benne. Az alacsony zsírtartalmú vegán diéta az egyik legjobb dolog, amivel szembe szállhatunk a diabétesz ellen. De nem csak a koleszterin számít, hanem a zöldségekben és gyümölcsökben rejtőző további kincset érő anyagok.”

Mindezek fényében már nem úgy kellene a vegán és a vegetáriánus étrendre tekintetünk, mint valamiféle újkeletű hóbort, amit az emberek csak kedvtelésből követnek, hanem egy kitűnő opció arra, hogy óvjuk és tápláljuk szervezetünket. Nem kell egyből drasztikusan átváltani erre az életmódra, kezdd kicsiben! Tarts hetente pár húsmentes napot, próbálj ki olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek idáig idegennek tűntek számodra, és lassacskán felépítheted azt az étrendet, amely a legjobb lehet számodra!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.