A Harvard professzora szerint „Egy 20 millió dolláros lottónyeremény sem fog boldoggá tenni” – de ez a 4 dolog viszont igen!

Mi tesz minket boldoggá az életben? Tűnődtetek már el ezen? Olyan egyszerű kérdésnek tűnik, de a választ szinte lehetetlen meghatározni, mert minden ember mást mondana.

Az egyik legvitatottabb válaszról a „pénz”-ről Dr. Sanjiv Chopra, a Harvard Egyetem professzora fejtette ki véleményét.

„Egy 20 millió dolláros lottófőnyeremény sem fog boldoggá tenni. Kutatások bizonyítják, hogy a lottónyertesek egy év elteltével ugyanott vannak, ahol az elején. Sőt van, aki még boldogtalanabbá válik.” – mondta el a professzor egy TED előadás alkalmával.

„A legtöbben óriási villára és menő kocsikra költik a pénzük. Vagy akár eljátsszák szerencsejátékokon. De a harmadik hónap végére a villa is csak egy ház, és a sportkocsinak is csak négy kereke van. Hozzászoksz… ”- véli a professzor.

Ezt a jelenséget a professzor „hedonic adaptation”-nek (élvezethez való hozzászokás) nevezi, ám Chopra megnevez 4 tudományosan bizonyított dolgot is, amely szoros összefüggésben van a boldogsággal.

1. Család és barátok

Szoros emberi kötelékek megléte nélkül hiába vadásszuk a boldogságot!

„Barátaidat bölcsen válaszd meg és élj meg velük minden apró jó dolgot” – tanácsolja Chopra. Sajnos napjainkban a magány reneszánszát éli, mert nagyon sokan szigetelődnek el a külvilágtól. Egy tanulmány szerint „a magány és az elszigeteltség olyannyira károsíthatja a szervezetet, mint napi 15 szál cigaretta”, míg a barátság „csökkenti az elhalálozás kockázatát és meggátolja egyes betegségek kialakulását.”

2. Megbocsájtás

„A megbocsájtásra való képesség felszabadít a gyűlölet és egyéb negatív érzelmek alól, amelyek amúgy nagy hatással lennének a boldogsághányadosra” – mondja Chopra, aki Nelson Mandelát hozza fel példának, mint a megbocsájtás egyik kiemelkedő figurájaként, aki 27 évnyi börtön után nem kívánt semmi rosszat fogvatartóinak.

A megbocsájtás óriási kihívás, és aki megbocsájt, önmagát kell elsősorban legyőzze, de ha sikerül semmihez sem fogható örömöt élhetünk át.

Ezt már olvastad? Ezért nagyon fontos a megbocsájtás!

3. Adni

Chopra szerint önkéntes akciókban részt venni, másokon segíteni, adományozni, önkénteskedni óriási mértékben növeli az önbizalmat, ami boldogságot okoz. A tudat, hogy egy olyasvalakivel tettél jót, aki igazán rászorult igazi és hosszantartó örömforrás lehet.

4. Hála

„Van egy csodás idézet, amely azt mondja, hogy „ha nem ismered a hála nyelvét, sosem fogsz tudni a boldogságról beszélni.” Olyan egyszerű módokon lehet nap mint nap gyakorolni a hálát: csak gondold végig a napod és adj hálát azért, amiket átélhettél, tapasztalhattál.

Ezt már olvastad? 10 ok, amiért megéri minden nap hálásnak lenni: minél többet gyakorolod, annál jobb lesz az életed

„Adj időt magadnak arra, hogy eltűnődj azon, miért lehetsz hálás és tudatosítsd ezeket annak érdekében, hogy a pozitív energiákat bevonzd és a negatívakat kipucold az életedből.”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top