KuriózumA gyermekvállalás valóban boldogabbá teszi a szülőket?

A gyermekvállalás valóban boldogabbá teszi a szülőket?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy új tanulmány rávilágít a gyermekvállalás és a boldogság összefüggéseire.

Vajon tényleg boldogabbak azok a párok, akik gyermeket vállalnak, mint azok, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket?

Ösztönösen valószínűleg sokan igennel válaszolnának erre a kérdésre, de a tudományos kutatások szerint a valóság határozottan bonyolultabb ennél az egyszerű feltételezésnél. Egy új tanulmány, amelyet a Journal of Population Economicsban publikáltak, 11 év alatt összegyűjtött több mint egymillió ember felmérési adatait elemezte, hogy meghatározzák, pontosan milyen tényezők révén befolyásolja a gyermekek jelenléte a családban a szülők érzelmi jólétét.

Az első elemzés, amely nem vett figyelembe további tényezőket, meglepő eredményre jutott: Az Egyesült Államok Általános Szociális Felmérésének adatai alapján a gyermekvállalás átlagosan a szülők alacsonyabb érzelmi jólétével volt összefüggésben, mint a gyermeknélküliség. Ez a megállapítás statisztikailag szignifikáns volt mind a férfiak, mind a nők esetében.

Ezt már olvastad? Harvard pszichológusai szerint a „jó” gyerekeket nevelő szülők ezt a 7 dolgot teszik

De vajon mivel magyarázható ez a várakozásokkal ellentétes megállapítás?

Ennek kiderítésére a tudósok tovább elemezték az adatkészletet. Először a háztartások jövedelmét vették figyelembe azzal az indoklással, hogy a gyermeknevelés sokba kerül, és a szegényebb családokban ez az anyagi megterhelés csökkentheti a boldogság érzését. Ebben az összefüggésben is az derült ki, hogy a gyermekvállalás a szülők alacsonyabb érzelmi jólétével volt összefüggésben, mint a gyermeknélküliség.

Egy háztartás jövedelme azonban nem biztos, hogy megfelelő mutató az anyagi megterhelés szempontjából. Egy alacsony jövedelmű család, amelyik olyan területen él, ahol a költségek is alacsonyabbak, kisebb anyagi nyomást tapasztalhat, mint egy magasabb jövedelmű család, amelyik olyan területen él, ahol jóval magasabbak a megélhetési költségek. Ezért a kutatók további elemzéseket végeztek, ezúttal arra voltak kíváncsiak, voltak-e nehézségei a családoknak az elmúlt évben a számlák fizetésével. Ez az elemzés azt mutatta, hogy a számlák kifizetésének nehézségei központi befolyásoló tényezőt jelentenek a gyermekvállalás és a szülői jólét viszonyában. Amikor a kutatók statisztikailag kontrollálták az anyagi nehézségeket, vagyis olyan családokat vettek figyelembe, ahol nem voltak különösebb nehézségek, a gyermekvállalás valóban a szülők nagyobb érzelmi jólétével volt összefüggésben.

Ezt már olvastad? Amikor a gyerekek kicsik voltak, fájt a karod a sok emelgetéstől, amikor felnőnek, a szíved is fájni fog!

A kutatók ezután a gyermekek életkorát is figyelembe vették a felméréseikben, és egy másik érdekes megállapításra jutottak. Míg a kisebb gyermekek jelenléte a családban összefüggésben volt a szülők jobb közérzetével, ez az összefüggés a tinédzserek esetében sokkal kevésbé volt erőteljes, ami valószínűleg a szülők és a gyermekek közötti növekvő konfliktusokat tükrözi, amikor a gyermekek elérik a kamaszkort. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a mostohagyermekek jelenléte a családban szintén kevésbé volt pozitív hatással egy szülő érzelmi jólétére, mint a jelenlegi kapcsolatból származó, saját gyermekek.

Összességében a gyermekvállalás és a szülők érzelmi jóléte közötti kapcsolat nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, és többek között az anyagi nehézségek is nagy szerepet játszanak abban, hogy a gyermekvállalás nagyobb boldogságot jelent egy család számára, vagy sem.

Forrás: psychologytoday.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek