KuriózumA február 24-i telihold, amit Hó Holdnak is neveznek, mini Holdként fog...

A február 24-i telihold, amit Hó Holdnak is neveznek, mini Holdként fog ragyogni az égen

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A februári telihold, amit az amerikai őslakos indiánok Hó Holdnak is neveztek, mivel a február az év leghavasabb hónapja, ezen a hétvégén világítja be az éjszakai égboltot. A szakértők szerint azonban egy kicsit kisebbnek fog tűnni, mint egy átlagos telihold.

A 2024-es év második teliholdja február 24-én, szombaton tűnik fel az égen, de péntek, valamint vasárnap este is 99%-os megvilágítású, majdnem teliholdat figyelhetünk meg.

A Space.com szerint az év későbbi négy „szuperholdjával” ellentétben, amelyek nagyobbnak és fényesebbnek fognak tűnni, mint egy átlagos telihold, a februári telihold valamivel kisebbnek fog tűnni, mivel pályáján az átlagosnál valamivel távolabb lesz a Földtől. Ezért egyesek „mini Holdnak”, vagy „mikro Holdnak” is nevezik. Arról, hogy spirituális szempontból mit hoz a telihold itt írtunk bővebben!

Az őslakos amerikai indiánok az egyes teliholdakat az időjárási viszonyok, a gazdálkodási, valamint a vadászati rutinok alapján nevezték el. A februári teliholdat Hó Holdnak, vagy Havas Holdnak nevezték, de helyenként a Csont Hold elnevezést is használták, mivel ekkor hullt a legtöbb hó, és ez volt az év legnehezebb időszaka vadászat szempontjából.

A Csont Hold elnevezés arra utal, hogy olyan kevés volt az élelem, hogy az emberek csontokat rágcsáltak és csontvelőlevest ettek. Ugyanebből az okból a februári teliholdat nevezték még Éhínség Holdnak is.

Az amerikai telepesek ezzel szemben Csapdázó Holdként emlegették, mert a hód, róka és nyérc csapdázásának optimális időszaka a tél derekán volt, amikor ezeknek az állatoknak a bundája a legdúsabb volt.

A következő telihold március 25-én, hétfőn ragyog fel az égen. Ezt a teliholdat Féreg Holdként vagy Férges Holdként is emlegetik, ez a tavasz eljövetelét jelentette, hiszen megfigyelték, hogy a giliszták, bogarak ekkor kezdtek előbújni a földből. Európában Böjt holdnak nevezik a márciusi teliholdat.

Az év egyik legnagyobb csillagászati jelensége egyébként a 2024. április 8-án az Egyesült Államok nagy részén valamint Mexikóban és Kanadában megfigyelhető teljes napfogyatkozás lesz.

Európában azonban csak részleges napfogyatkozásként figyelhető meg a jelenség, és csak a Svalbard-szigeteken (Norvégia), Izlandon, Írországban, Nagy-Britannia délnyugati részén (Anglia, Wales), Spanyolország és Portugália északnyugati részén, az Azori-szigeteken és a Kanári-szigeteken.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek