Kuriózum8 jele annak, hogy valaki manipulál téged - a pszichológia törvényei szerint

8 jele annak, hogy valaki manipulál téged – a pszichológia törvényei szerint

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Te is tapasztaltál már olyan nyugtalanító és megmagyarázhatatlan érzést a zsigereidben, mintha valami nem stimmelne körülötted, de nem tudod pontosan meghatározni, mi lehet? Olyasmit, mintha valaki a háttérben irányítana téged, mozgatná a szálakat, és olyan vizekre terel téged tettekben és gondolatokban, melyekre te sosem eveznél? Ez a manipuláció – az a fajta befolyásolás, mely gyakran a szeretet vagy a barátság álarca mögé bújik.

Nem kell megijedned. A jelek felismerésével már meg is tetted az első lépést ahhoz, hogy visszaszerezd az érzelmi szabadságod. A pszichológia törvényei szerint létezik nyolc egyértelmű jele annak, hogy a manipuláció áldozata lehetsz. És mivel a tudás a legjobb fegyver a harcban, vértezd fel magad vele!

1. Elkezdesz kételkedni a valóságérzékedben

Jártál-e már úgy, hogy egy vitát vagy beszélgetést többször is újra lejátszottál a fejedben, hogy megbizonyosodj, vajon tényleg te vagy-e az, aki mindent rosszul lát? Egy manipulatív személy közelében ez az érzés „természetes”.

A pszichológiában ezt gaslighting-nak, azaz gázlángolásnak nevezik – egy olyan taktika, mellyel kétségeket próbálnak elültetni benned, hogy megkérdőjelezzék a saját emlékezetedet, ítélőképességedet és józanságodat. Engedve ennek a befolyásnak, akár azt is gondolhatod, hogy megőrültél. Ha így érzel, tarts egy pillanatnyi szünetet és értékeld a helyzetet. Ez nem miattad van – csupán valaki próbálja ezt elhitetni veled. A legjobban pedig úgy járhatsz el, ha ennek ismeretében kezeled a viszonyt.

2. A végén még te kérsz bocsánatot azért, mert feldúlt vagy

Mindannyiunkkal megesett már, hogy elnézést kértünk azért, mert kiborultunk, holott valóban mi voltunk azok, akiket megbántottak. Sajnos, a manipulatív emberek ügyesek abban, hogy megfordítsák a kockát, és téged állítsanak be „főgonosznak”, amiért emberi érzéseid vannak.

Úgy terelik el a figyelmet a tetteikről, hogy a te érzelmi reakciódra összpontosítanak, és végül az lesz a legnagyobb baj, hogy te „túlreagálod” vagy „túl érzékeny vagy”. A legnagyobb hiba, amit tehetsz, hogy hiszel nekik, és visszafojtod az érzéseidet. Az érzések viszont érzések, ott vannak, és el kell ismerni őket – a tiéd pedig ugyanolyan érvényes, mint bárki másé.

3. Hízelgés és bűbáj

Mennyire jó érzés, amikor elhalmoznak bókokkal, figyelemmel, édesgető szavakkal, nem igaz? Csakhogy egy manipulatív személytől e szavaknak mindig hátsó szándékuk van. Ők a bájos, nyájas, hízelgő álarc mögé rejtik el valódi szándékaikat, melynek te nagyon könnyen bedőlhetsz, és nincs is amiért hibáztatnod érte magadat. Ez ugyanis egy trükk, melynek célja, hogy a dicséretükért cserébe te egyre jobban szeretnél a kedvükben járni. De ne várd meg, míg az igényeik kielégítése a saját jóléted rovására megy. Számíts arra, hogy mihelyt meghúzod a határt, a báj gyorsan átfordulhat megvetésbe vagy közömbösségbe.

4. A cél folyamatosan változik

Érezted már úgy, mintha egy olyan versenyt futnál, ahol a célvonal állandóan távolabb kerül? Amikor már azt hiszed, megfeleltél az elvárásaiknak vagy megoldottál egy problémát, megváltoznak a szabályok. Megnyugtatunk, ismét nem veled van a baj, ez csupán egy újabb trükk, melyet a manipulátorok sikeresen alkalmaznak, hogy elbizonytalanítsanak téged, és továbbra is a saját érdekeik eléréséhez használjanak téged. Ha azt veszed észre, hogy valaki folyamatosan változtatja a kapcsolatod feltételeit vagy az elvárásait, lépj egyet hátra. Ez valószínűleg nem a közös célok elérését jelenti, hanem inkább egy manipulatív taktika, amivel kibillenthet téged az egyensúlyodból.

5. Más emberekre hivatkoznak, a számokban rejlő erő miatt

„Mindenki szerint te reagálod túl a dolgot”, vagy „minden barátom egyetért velem” – ismerősen hangzik? Mások feltételezett véleményének fegyverként való felhasználása gyakori taktika, amit a manipulatív emberek alkalmaznak, hogy megerősítsék az álláspontjukat, és meggyengítsenek téged.

A céljuk az, hogy kétségbe vonják az ítélőképességedet azáltal, hogy bedumálják neked, „mindenki szerint” úgy van, csak te egyedül vélekedsz másként. Ez egy trükk, amivel elültetik a kétely magját az elmédben. De ébresztő: az egész világ nem fordulhat ellened! Kizárt, hogy bárki is tudatában legyen „mindenki” véleményével, és még ha így is lenne, a tapasztalataid és érzelmeid a sajátjaid, és tisztelettel kell velük bánni, nem pedig alávetni őket egy feltételezett többségi szabálynak.

6. Úgy érzed, hogy be kell bizonyítanod a szerelmedet

Voltál már olyan helyzetben, amikor azon kaptad magad, túllépted a saját határaidat, és olyan dolgokat tettél, melyeket normális esetben biztosan nem tennél meg, csak azért, hogy megmutasd valakinek, mennyire fontos ő neked? Ha ez pusztán szeretetből fakad, az csodálatos. De gyakran az embereket érzelmileg megzsarolják azzal, hogy úgy érzik, bizonyítaniuk kell a szeretetüket vagy a hűségüket a másik iránt – ez pedig már manipuláció.

A manipulátor gyakran állít próbatételeket vagy kihívásokat, és gyakran köti feltételekhez a szeretetedet. Olyan megjegyzéseket tehet, mint például: „ha igazán szeretnél, akkor ezt tennéd” vagy „ha igazán törődnél velem, akkor megértenéd”, melyektől a kapcsolat már a bizonyítgatások játékává válik. És te csak játszol és játszol, de sosem jutsz a mezőny végére. Az igaz szerelem nem igényel állandó bizonyítást. Kölcsönös bizalomból, megértésből és tiszteletből él.

7. Visszavonják a szeretetüket

Íme egy példa: ma te vagy a szeme fénye, elhalmoz szeretettel és figyelemmel, de holnap már távolságtartó, rideg és goromba, mintha hirtelen kegyvesztett lennél. Ez a hirtelen váltás bárkit gondolkodóba ejtene – vajon mit rontottál el, mit tettél, hogy ezt érdemled? És mindent el fogsz követni, hogy ez az önmarcangoló érzés elmúljon, és ismét a melegséget, a szeretetet kapd.

Rosszul teszed, ha belépsz a játékba. Ez ugyanis egy manipulációs taktika, melynek célja, hogy őt – a szeretetét, az elismerését hajszold, ami által ő még nagyobb hatalomra tehet szert, fölötted. Ráadásul ez a kiszámíthatatlanság felemésztő, és kibillent az egyensúlyodból. Ne feledd, a szeretetet nem szabad jutalomként osztogatni, vagy büntetésként elvenni. Ha valaki ezt teszi veled, akkor egy olyan kapcsolatban vagy, ahol nem a szeretet, hanem az irányítás az uralkodó erő.

8. Szelektív a memóriájuk

„Nem beszéltünk már erről?!”, „ilyet én sosem állítottam!” – szembesültél már hasonlókkal? Ha igen, könnyen meglehet, hogy olyan személy van a közeledben, aki kényelmesen elfelejti a legfontosabb részleteket vagy a múltbeli beszélgetéseket, amelyek nem szolgálják a célját.

Ez ismét a gázlángolás egyik remek példája: téged elbizonytalanít, és azon kezdesz el tűnődni, hogy vajon te vagy-e az, aki feledékeny vagy téved. Ez az önbizalomhiány ösvényére vezethet, megkérdőjelezve az áldozat ítélőképességét, józanságát. Ennek gyorsan pontot tehetsz a végére úgy, ha bízol a saját ösztöneidben. Mert nagyon valószínűtlen, hogy az egyik személy mindig téved, míg a másiknak mindig igaza van.

Íme 5 mondat, mely kellő pozitív energiával lát el ahhoz, hogy visszaszerezd az életed felett az irányítást:

1. Senki sem érdemli meg, hogy valaki másnak a keze alatt éljen, érzelmileg vagy más módon.
2. Bízz az ösztöneidben, szabj konkrét határokat, és ne becsüld alá a saját jóléted fontosságát.
3. Az élet túl rövid ahhoz, hogy valaki más szeszélyei irányítsák. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik felemelnek, ne pedig olyanokkal, akik lehúznak.
4. Megérdemelsz egy olyan életet, amely tele van valódi szeretettel, tisztelettel és örömmel.
5. Először magadat szeresd, és minden más a helyére kerül. Önmagad szeretete azt jelenti, hogy elkötelezed magad amellett, aki vagy, megérted az identitásod sokféle árnyalatát, és olyan szintű törődést és intimitást mutatsz magadnak, amit általában más embereknek tartogatsz. Sajnos nem tanítanak meg bennünket arra, hogyan szeressük magunkat. És emiatt végül azzal törődünk, hogy mit gondolnak rólunk mások ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, amire alapvető szinten nekünk szükségünk van…

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek