Kuriózum5 intő jel, ami segítségével még a legprofibb manipulátort is lebuktathatod!

5 intő jel, ami segítségével még a legprofibb manipulátort is lebuktathatod!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Képzelj el egy kanadai nagymamát, aki épp egy Hong Kong-i börtönben ül drogkereskedelemért. A nagyi kálváriája akkor kezdődött, amikor naivan nekilátott újra felkutatni a rég nem tapasztalt szerelmet.

Az idős hölgy, a könnyebbség kedvéért hívjuk csak Alicenak, egy álprofil mögött tevékenykedő bűnöző áldozatául esett, akit hívjunk csak Jamesnek. James hosszú hónapokon át etette az idős hölgyet azzal, hogy ő Etiópiában dolgozik, de ahogy lejár a szolgálata, azonnal találkozni akar vele és feleségül is óhajtja venni.

A terv olyannyira részletgazdagnak bizonyult, hogy James még repülőjegyet is küldött Alicenek, hogy kiutazzon hozzá Etiópiába. Alice idősebbik lánya azonban érezte, hogy valami nem kerek a történetben, ezért figyelmeztette édesanyját, hogy ne menjen el Etiópiába, de az idős hölgy addigra már olyannyira belehabarodott a csalóba, hogy hajthatatlan volt és repülőre szállt.

A gép landolását követően azonban James nem volt sehol. Az Addis Ababa-i reptéren egy idegen fogadta Alicet, aki elmondta, hogy időközben megváltoztak a dolgok és James Hong Kongban várja őt, ezért oda kell elutaznia. Az idegen Alice kezébe nyomta a repjegyet és egy kistáskát, amiben elvileg „James ajándéka” lapult.

A Hong Kong-i repülőtéren azonban a leszállást követően Alicet azonnal lekapcsolták az illetékes szervek, ugyanis az a bizonyos táska kokainnal volt tömve.

James tulajdonképpen egy nagyszabású drogcsempészetbe vonta bele az ártatlan és naiv idős hölgyet, aki csúnyán megfizetett a hiszékenységéért.

Az ember azt hihetné, hogy mindenki tanul a saját hibájából, de Alicenak nem ez volt az első félresikerült szerelmi története. Korábban egy másik csaló 200,000 amerikai dollárt csalt ki tőle, szintén a szerelmet felhasználva a hiszékeny nő ellen.

Hogy számunkra mindezekből mi a tanulság? Hát az, hogy az egyetlen védekezés az lehet az ilyesfajta manipulátorok ellen, ha időben észrevesszük, hogy egy óriási csapda felé közelítünk – írja a psychologytoday.com.

5 intő jel, amelyből felismerheted, hogy egy mesterfokú manipulátor hálójába kerültél!

1. A kutya, amely nem harap

A románcokra épülő átverések során az illető egy olyan mesevilágot húz fel maga köré, amely már szinte „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.” Ha ezt időben felismerjük még tehetünk ellene, ám a sok mézes-mázas részlet teljesen eltéríthet a racionális gondolkodástól és megjelenhet a dilution effect-nek is nevezett állapot, amikor a sok zavaró tényezőtől képtelenek vagyunk meglátni a lényeget.

Ha túl sokat magyaráz a semmiről és mindenre van egy jó magyarázata, akkor ideje kritikusabban szemügyre venni, nehogy úgy járjunk, mint Alice.

2. Próbára teszi a határainkat

Alice első esetében a csaló nem egy összegben csalta ki azt a 200,000 amerikai dollárt, hanem ügyesen észrevétlenül, különböző vészhelyzetekre és egyéb problémákra hivatkozva érte el, hogy a hölgy több apró összeget utaljon neki.

Ha Alice már az első kérést elutasította volna, akkor nem került volna ilyen kellemetlen helyzetbe, ám a csaló ügyesen feszegette a határait és a nő bedőlt neki. Soha, ismétlem soha ne küldj egy olyasvalakinek pénzt, akit csak az internetről ismersz és még nem találkoztatok szemtől szembe.

3. Túlzott kedvesség

Amikor egy kedves személy túl gyorsan és túl erőltetetten próbál a közelünkbe férkőzni, kétségtelen, hogy hátsószándékai vannak. Építs magad köré egy védőfalat és csak nagyon lassan nyílj meg neki, de ha bármi gyanúsat észlelsz azonnal szakíts meg vele minden kapcsolatot.

4. Egyoldalú megnyilatkozások

Alice soha nem találkozott az első csalóval, de a pénze eljutott hozzá. Jamest sem látta élőben, de a fickó mégis rávette, hogy a tudta nélkül drogot csempésszen. Figyelj oda, ha folyamatosan csak egyoldalú kérésekkel találod magad szemben. Ne menj bele az alkudozásokba és ne engedj az elhatározásaidból.

5. Kemény alkudozások

Ha már szóba jött az alkudozás, akkor a csalók egyik igen könnyen észrevehető jellemvonása az, hogy olyan helyzetekben is alkudozásba kezdenek, amelyekben nem lenne rájuk feltétlen szükség.

Például, ha valaki kér tőled 1000 dollárt, de te azt mondod, hogy nincs annyid, akkor máris előáll egy 700 dolláros kéréssel. Ha valami, akkor ez már régen egy nagyon nagy intő jele annak, hogy az a valaki csapdába próbál csalni.

Sajnos nem mindig lehet elkerülni azt, hogy egy profi csaló csapdájába belesétáljunk, de ha odafigyelünk a jelekre, még időben léphetünk. Ismerjük fel a trükkjeiket és győzzük le ezeket a zsarnok manipulátorokat, akik mások naivitásán próbálnak nyerészkedni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek