Kuriózum„Zsíros kenyérre se lenne elég a nyugdíjam” - egyre több nyugdíjas kénytelen...

„Zsíros kenyérre se lenne elég a nyugdíjam” – egyre több nyugdíjas kénytelen dolgozni, hogy meg tudjon élni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon jelenleg 118 ezer nyugdíjas dolgozik hivatalosan. Míg 2010-ben alig 28 ezer nyugdíjas korú munkavállalót tartottak számon, 2023-ban már 115 ezer 65 év feletti magyar dolgozott bejelentve, és ennek az óriási növekedésnek többnyire anyagi okai vannak.

Az anyagi nehézségek miatt egyre több nyugdíjas dönt úgy, hogy visszatér dolgozni. Felmérések szerint a 65 év felettiek 40 százaléka él a létminimum alatt, vagyis kevesebb, mint 160 ezer forintból.

Radicsné Abrudán Veronika és Gállné Rabatin Edit mindketten visszatértek dolgozni, miután nyugdíjba mentek, és nemrég a DW Magyarnak meséltek arról, miért hozták meg ezt a döntést.

Veronika most lesz 70 éves, de miután 63 és fél évesen nyugdíjba ment, nem sokáig élvezhette a nyugdíjas életet, és hamarosan visszament dolgozni konyhai kisegítőként egy gödöllői étkezdébe, mert szintén nyugdíjas férjével szükségük volt a plusz pénzre, hogy fenn tudják tartani magukat.

„Világéletemben ezt csináltam, spóroltam jobbra-balra. Meg lehet kis pénzből is élni, csak nagyon oda kell tenni magát az embernek” – mondta Veronika, akinek a rezsire, a biztosításra és a hitelekre havonta legalább 120-130 ezer forintja megy el, ezenkívül pedig még az élelmiszereket, gyógyszereket is be kell szereznie úgy, hogy a férjével összesen 230 ezer forint nyugdíjat kapnak.

Edit egy óvodában kapott állást – Fotó: DW/YouTube

Most már harmadik éve heti 5 napban dolgozik konyhai kisegítőként, így nem kell mindig mindenből a legolcsóbbat megvennie, és nem kell folyton amiatt aggódnia, hogy nem jönnek ki a nyugdíjukból. Bár korábban várta a nyugdíjas éveit, hogy egy kicsit kényeztethesse magát és pihenhessen, gyorsan rájött, hogy erre nem lesz lehetősége, és most hálás a munkájáért.

„Tologattuk a csekkeket jobbra-balra: most ezt tudom befizetni, most azt tudom befizetni, és erre rámegy az embernek az egész élete, ereje, idegrendszere, minden rámegy” – magyarázta Veronika, hozzátéve: „Abból, ami csak a nyugdíjból maradna meg, abból zsíros kenyérre se lenne elég.”

Edit, aki óvónőként dolgozott egy budapesti óvodában, 2023 augusztusában ment nyugdíjba, de novemberben már újra dolgozni kezdett, miután kérték, hogy térjen vissza, mivel nem tudták szakképzett pedagógussal betölteni a helyét. Bár kezdetben nem akart visszamenni dolgozni, végül mégis meggondolta magát, mert a tétlenséget sem bírta.

„Szívesen fogadtak, én meg szívesen jöttem” – mondta Edit, aki most újra teljes állásban, heti 40 órában dolgozik, és azt mondja, nagy hiány van óvodapedagógusokból, és nagyon kevés a fiatal óvónő, ezért sokszor pedagógiai asszisztensekkel töltik be az állásokat, ami komoly problémákat jelent.

„A kerületben is nagyon magas az 50 pluszosok aránya, tehát nagyon kevés fiatal van. Évente körülbelül 10 ember megy el nyugdíjba előreláthatólag, de 10 embert nem tudnak pótolni” – magyarázta Edit, hangsúlyozva, hogy ennek egyrészt anyagi oka van, másrészt pedig az, hogy a pedagógusnak alacsony a társadalmi megbecsültsége.

Bár számára nem az anyagi tényező volt az elsődleges, természetesen Edit is örül a plusz bevételnek, amiből lehetősége van félretenni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek