KuriózumYoshinori Ohsumi Nobel-díjas kutató az általa feltalált étrendről: "Segít a fogyásban és...

Yoshinori Ohsumi Nobel-díjas kutató az általa feltalált étrendről: „Segít a fogyásban és a sejtek regenerálódásában”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A japán Nobel-díjas kutató segít abban, hogy úgy tudjunk lefogyni, hogy közben nem károsodnak a sejtjeink! Íme, az Ohsumi diéta!

2016-ban a japán Yoshinori Ohsumi orvosi Nobel-díjban kapott, miután évtizedekkel később a belga, szinten Nobel-díjas Christian de Duve biokémikus, sejtbiológus megfigyelései után, megfejtette, hogy milyen genetikai szabályozás áll az autofágia mögött, ami tulajdonképpen az önemésztést jelenti, és amelyben bizonyos fehérjék játszanak kulcsszerepet.

Szintén Ohsumi alakította ki azt a diétás módszert, amely úgy képes fogyást eredményezni, hogy közben nem keletkezik kár a sejtekben, így az öregedési folyamat is lassabban fog bekövetkezni.

A japán sejtbiológus szerint azért nem ajánlott koplalással fogyókúrázni, mert ha a sejtek nem részesülnek megfelelő táplálékban, akkor a szervezet olyan dolgokat is újrahasznosít, amelyeket nem kellene, így létrehozva az önemésztéshez szükséges feltételeket.

Több szakember, így Ohsumi is úgy véli, hogy az egészség hosszútávú megőrzésében szerepet játszik az úgynevezett étkezési ablak, ami azt jelent, hogy egy nap során mikor kezd el valaki enni, és mikor fejezi be. A legtöbb ember étkezési ablaka reggel 8 és este 20 óra közé esik, ami hozzájárulhat az elhízáshoz, mivel a szervezetnek több ideje jut a zsír felhalmozásához, és ezáltal nagyobb eséllyel fordulhat elő cukorbetegség, vagy keringési gondok is adódhatnak.

Ohsumi szerint a kisebb időszakot felölelő étkezési ablaknak a következő jótékony hatásai lehetnek:

  • kisebb lesz az esélye a Nap okozta bőrsérülésnek, a bőrrák kialakulásának, illetve a öregedési folyamatok korai kialakulásának;
  • kisebb lesz az esélye a mellrák, a magas vérnyomás, illetve a szívbetegségek kialakulásának;
  • az alvás minősége pedig javulni fog;

Mit kell tenni?

  • ébredés után 30-60 perccel reggelizni kell;
  • a munkát ébredés után 2-3 órával kell elkezdeni;
  • a reggeli legyen tartalmasabb, tápanyagokban dúsabb, mint az ebéd;
  • az étkezési ablakot szűkítsük le 6-8 órára;

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek