KuriózumVilágmárkanevek: tudod a történetüket?

Világmárkanevek: tudod a történetüket?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden termék eladásra készül, de nem elég csak jónak lennie ahhoz, hogy meg is vegyék az emberek. Csábító csomagolás és hangzatos márkanév a biznisz kulcsa. Biztosan te is sokszor választod egy ismert márka termékét egy no name helyett, amelyik lehet pont ugyanolyan jó. De gondolkodtál már valaha azon, hogyan alakultak ki és honnan származnak a mai márkanevek?

ikea

Vodafone

A Vodafone 1991-ben alakult, és egyike a legnagyobb telekommunikációs cégeknek. A márkanév a “voice”, “data” és “telephone” szavak  szótagaiból alkotott mozaikszó lett.

Starbucks

A Starbucks a világ legnépszerűbb kávézóinak egyike. Eredetileg, a márkanév Pequod kellett volna, hogy legyen Herman Melville “Moby Dick” című regényének balerinája után. Mivel a társalapítók nem egyeztek bele ebbe, a nevet Starbucks-ra változtatták, szintén a regény egyik szereplője, Starbuck után.

Reebok

A híres Reebok sportszermárka nevét egy afrikai antilopnak, a rhebok-nak köszönheti.

Pepsi

A kezdetek kezdetén 1893-ban a Pepsit “Brad Üdítője” név alatt forgalmazták. Az elnevezés a szénsavas üdítőital felfedezője, Caleb Bradham nevének rövidítése. Később, 1898-ban Pepsi Cola névvel illették a frissítőt, a pepszin nevű emésztőenzimet és aromaként használt kóladiót véve alapul. 1961-re azonban már csak a Pepsi név maradt meg és azóta is töretlen sikernek örvendve.

IKEA

A márkanév 1943-ban született Svédországban. Az első két betű az alapító, Ingvar Kamprad nevének iniciáléi. A harmadik betű az Elmtaryd nevű farm kezdőbetűje, ahol Ingvar felnevelkedett, a negyedik pedig szülővárosának, Agunnarydnak kezdőbetűje.

Coca-Cola

Messze a legismertebb üdítőital a világon. Neve pedig a coca-cserje és kóladió nevének kombinációja.

Adidas

A nagyhírű, sporttermékeket forgalmazó Adidas neve az alapító Adolf ragadványnevéből (Adi), valamint nevének (Dassler) első három betűjéből állt össze.

Audi

Ezt a márkajelet August Horch alkotta meg. Megfelelő név után kutatva, lefordította családnevét latinra: Horch azt jelenti “hallgatni”, latinul pedig ”audio”. Következésképp, a márkanév a hangzatos Audi lett.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek