KuriózumViktor Frankl pszichiáter szerint 6 dolog szükséges a nehézségek leküzdéséhez!

Viktor Frankl pszichiáter szerint 6 dolog szükséges a nehézségek leküzdéséhez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A második világháború ideje alatt Viktor Frankl az auschwitzi és a dachaui koncentrációs táborok utáni tapasztalatai alapján fogalmazta újra életfilozófiáját. Gondolatait az “Élet értelmét kereső ember” könyvében foglalta össze.

Viktor Frankl megalapított az egzisztenciális pszichoterápia egyik ágazatát, a logoterápiát. A logoterápia és egzisztenciaanalízis alapja egyfajta antropológia, mely egy speciális emberképet alkalmaz. A logoterápia megközelítésében az ember három, egymással szorosan összefüggő és együttműködő részből áll: van egy szomatikus (testi), egy pszichikus (lelki) és egy noetikus (szellemi) dimenziója.

A logoterápia középpontjában a lét értelmére való törekvés áll. Frankl szerint a lét értelmére való törekvés minden ember sajátja, és csak az ember sajátja. A pszichoterápia ezen ágazata sikeresen alkalmazható az egzisztenciális problémákkal, személyiségi válsággal küzdő emberek kezelésére. Néha mindannyian olyan élethelyzeten megyünk keresztül, mely nagyobb szenvedést okoz, és, melyből egyedül nem tudunk kikeveredni. Nem létezik egy olyan módszer sem, amely minden esetben alkalmazható, de az biztos, hogy el kell fogadnunk, a szenvedés az élet része.

“Az önszeretet a fejlődés kiindulópontja, bátorsággal vállalj felelősséget a létezésedért” – mondta Viktor Frankl.

6 fontos dolog, amely szükséges ahhoz, hogy könnyebben le tudd győzni a nehézségeket!

1. A választás fontossága

Azok tudják legyőzni a nehézségeket az életben, akik a saját útjukat járják. Válaszd a saját utadat, és akkor könnyen túl tudsz jutni a problémákon, kerülj bármilyen helyzetbe is.

2. Az életnek minden körülmények között van értelme

Viktor Frankl a kétségbeesést matematikai műveletként emlegeti, vagyis egyenértékű az értelmetlen szenvedéssel. Amikor nem látod a szenvedésed értelmét, akkor kétségbeesel. Viktor Frankl szerint még a túlélhetetlen is túlélhető, ha megtalálod az értelmét. Amikor megtalálod az életed értelmét, akkor megtalálod az örömöt is.

3. A napi tevékenységek a lehető legjobbat hozzák ki belőled

Ahhoz, hogy a lehető legjobb formádat hozd, nap mint nap meg kell kérdezned magadtól, hogy ki vagy, és mit szeretnél elérni.

4. Gondold meg, hogy kiért és miért élsz

Mindig kell legyen egy célod, cél nélkül igencsak nehéz boldog életet élni. Minden nap meg kell keresned a motivációt, ahhoz, hogy érdemesnek tartsd az életed, hogy lépésről-lépésre haladni tudj. Ha nem tudod megváltoztatni a helyzetet, változtasd meg a nézőpontodat!

Fontos, hogy soha ne várj el semmit az élettől! Gondolj arra, hogy az a valami, ami épp történt, hogyan gazdagíthatja az életed. Tedd fel magadnak a kérdést, mit kell tenned ahhoz, hogy a kívánt változás bekövetkezzen.

5. Minden nehézség és szenvedés valós

Előbb vagy utóbb biztosan fog valami rossz történni az életedben, amivel kell valamit kezdj. A nehézségek feszültséget teremtenek a már elért és a még nem létező között. A nehézségek az élet részei, harcolnod kell mindig azért, hogy megtaláld az élet értelmét.

6. Nélkülözhetetlen vagy

Amint felismered azt, hogy nélkülözhetetlen vagy, egyre inkább felelősséget érzel az életedért. Vállald minden körülmények között a felelősséget, és ez értelmet ad az életednek. Nem mindig az szórakozás, és a fájdalom elkerülése a cél, sokkal fontosabb, hogy megtaláld az életed értelmét.

A fájdalom elkerülésének egyetlen módja, hogy megváltoztatod a hozzáállásod!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek