Egy veszélyes baktérium jelenlétére hívják fel a figyelmet a szakemberek, mely leginkább a melegebb vizeket kedveli, azonban a klímaváltozás miatt kezd egyre inkább elterjedni olyan térségekben is, ahol eddig nem volt jelen.

A vibrio vulnificus súlyos bakteriális fertőzést okozva megtámadja a bőrt és a lágyszöveteket. A fertőzés tengeri ételek fogyasztása által is terjed. Régen csak nagyon kevés helyen, a melegebb vizekben, pl. a Mexikói-öbölben fordult elő, de mostanra az óceánok melegedésével már északon is beszámoltak jelenlétéről.

A fertőzés kétféleképpen juthat az emberi szervezetbe: ha az ember baktériummal fertőzött tenger gyümölcseit fogyaszt, vagy, ha nyílt sebek, vágások vannak a testén, és belemegy a fertőzött tengervízbe.

“Úgy gondoljuk, hogy az orvosokat is tájékoztatni kell arról, hogy a vibrio vulnificus egyre több helyen felbukkanhat.” – nyilatkozták a Cooper University Hospital szakemberei, ők fedezték fel ugyanis a vibrio vulnificus jelenlétét a Delaware öbölben, ahol eddig egyáltalán nem volt jelen.

A szakemberek szerint a globális felmelegedés következtében az óceánok és tengerek vizei is melegebbek lesznek, ez pedig kedvez a húsevő baktérium elterjedésének, írja a Live Science.

A tudosók az elmúlt években 5 olyan esetről is tudnak, amikor húsevő baktérium okozott betegséget, vagy akár halált is, olyan személyeknél, akik olyan tengerekben vagy óceánokban fürödtek, ahol eddig nem volt jelen a vibrio vulnificus.

A húsevő baktérium fertőzése súlyos lefolyású, ha nem figyelünk, amikor sós vízben fürdünk bőrfertőzést vagy, akár vérmérgezést is kaphatunk tőle. A baktérium olyan fertőzést is képes okozni, amely során gyorsan lebontja a bőr- és izomszövetet, így akár végtagvesztést vagy halált is okozhat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.