KuriózumVeszélyes anyagot talált gyermekruhákban a Greenpeace

Veszélyes anyagot talált gyermekruhákban a Greenpeace

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben a Greenpeace – közölte a környezetvédő szervezet az MTI-vel kedden.

Fotó: greenpeace.org
Fotó: greenpeace.org

A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában 82, gyermekeknek gyártott textilterméket vásárolt 25 országban, köztük Magyarországon is, nagyobb ruhaüzletekben vagy márkakereskedőknél. A megvásárolt 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben.

Az eredmények a szervezet közleménye szerint azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag.

Egy Adidas-úszóruha úgynevezett PFOA-tartalma – amely vegyület például az immunrendszerre fejt ki káros hatást – magasabb volt, mint a vállalat saját vegyianyag-előírásában szereplő érték, egy Németországban vásárolt Primark-gyermekpólóban pedig a ftalát szintje 11 százalékos volt.

A ftalátok csoportját például a textiliparban használják a nyomatok finomítására, sok közülük mérgező, például a szaporítószerv-rendszerre hat károsan. Emellett a nonilfenol-etoxilátok (NPE-k) magas szintjét mutatták ki a Disney és a Burberry termékeiben, ezek az anyagok lebomolva a környezetben veszélyes nonilfenolokat (NP-ket) alkotnak. Az NP-k közismerten mérgezőek, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le, és bioakkumulatívak, azaz az emberek és állatok szöveteibe beépülve felhalmozódnak – írták.

Greenpeace-aktivisták demonstrációt tartanak Milyen szörnyek lakoznak gyermekeink ruhásszekrényeiben? címmel egy ismert sportszergyártó cég üzlete előtt Budapesten, az Andrássy úton 2014. január 14-én. - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Greenpeace-aktivisták demonstrációt tartanak Milyen szörnyek lakoznak gyermekeink ruhásszekrényeiben? címmel egy ismert sportszergyártó cég üzlete előtt Budapesten, az Andrássy úton 2014. január 14-én. – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A közlemény idézi Simon Gergelyt, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjét, aki elmondta: egy Magyarországon árult Adidas gyermeknadrág-pulóver szettben NPE-ket és mérgező antimont is ki lehetett mutatni, egy C&A-ban árult gyermekdzseki pedig mindezek mellett még úgynevezett PFC-vegyületeket is tartalmazott.

A Greenpeace felszólítja a nagyobb ruhamárkákat, hogy 2020-ig kötelezzék el magukat a nulla kibocsátás mellett az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan. Világszerte eddig már 18 ruhamárka tett ígéretet a méregmentesítésre, és sokuk már komoly lépéseket tett a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága és a méreganyagok kivezetése érdekében – olvasható a közleményben.

MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek