KuriózumVégső stádiumú rákban szenved a tanárnő, mégis órákat ad: „Ez motivál engem,...

Végső stádiumú rákban szenved a tanárnő, mégis órákat ad: „Ez motivál engem, megfeledkezek magamról, a fájdalomról és a rosszullétről!”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Simona Hancă, egy kolozsvári középiskola 53 éves informatika tanárnője, egy igazi életleckét tár elénk. Bár végső stádiumú rákja van, nem adja fel, nem hagyja, hogy betegsége eluralkodjon felette, és ugyanazt teszi, amit 25 éve minden egyes nap. Minden nap találkozik tanítványaival, és mindent megtanít nekik, amit csak tud. Még a távoktatás sem rettentette el és tovább dolgozik.

Simona Hancanál vastagbélrákot diagnosztizáltak 2017-ben. Azóta életében a kezelések, kemoterápia és sugárterápia, valamint a műtétek sokasága következtek. Kevesebb, mint egy évvel a kezdeti diagnózis után, egy CT-vizsgálat során, Simonanál májáttétet és két tumorcsomót állapítottak meg a jobb tüdőben. A leletet követően a bukaresti Fundeni Klinikai Intézetben eltávolították a májáttéteit, de a műtét utáni szövődmények miatt Simona nem tudta folytatni a kemoterápiát, ami a korábban eltávolított metasztázisok helyreállításához vezetett volna.

És mind ezek ellenére, Simona Hanca továbbra is tanít, az adott helyzetnek megfelelően, online.

„Az első diagnózist követően, szinte azonnal elkezdtem a kezeléseket: 4 kemoterápia és 28 sugárkezelés után, az első műtét 2018 márciusában történt, és ez a ciklus újabb 4 kemoterápiával zárult.” – mondta Simona.

Annak ellenére, hogy jelenleg ismét kemoterápiás kezelésen vesz részt, Simona nem adja fel élete hivatását, a tanítást.

„Szeretem a tanórákat. Együtt dolgozunk a gyerekekkel a különböző esettanulmányokon, gyakorlati alkalmazásokon. A diákokkal való kapcsolatom a lehető legnormálisabb. Ők ismernek engem, tudják milyen egészségi problémával küzdök, de soha nem beszélünk róla. Ezek ugyan olyan tanórák, mint annak előtte. Nem sajnáltatom magam és eddig még mindig sikerült megtalálnom azokat a lelki erőforrásokat, amelyek révén képes vagyok eléjük állni, és a munkámat elvégezni. Előre előkészítem az óráimat. Ha például tudom, hogy kemoterápiát követően rossz állapotban leszek, azt megelőzően mindent előre elkészítek. Ezek az órák motiválnak. Sok olyan pillanat van, amikor elfeledkezek magamról, a fájdalmakról, az émelygésről és a rosszullétekről. Odavagyok értük, a diákjaimért. Ez az, amit egész életemben tettem, amit szeretek, és ami most is hajt előre. Március óta online tanítok.” – mondta a tanárnő.

Simona Hanca 25 éve dolgozik az oktatás területén, Kolozsváron. Most is így tesz, mert nem engedheti meg magának, hogy elveszítse fizetését, cserébe az alig pár száz lejes rokkantsági nyugdíjért. Tekintettel arra, hogy a kezelés drágák, Simonának segítségre van szüksége. Mindenki, aki ebben segíteni szeretné, megteheti ezt az „Együtt Simona Hancaért” Facebook-oldalon.

„Sajnos a korábbi szövődmények, valamint a felmerült immunproblémák kedvező környezetet teremtettek az új áttétek kialakulásához, ezúttal mindkét tüdőben. A megoldás a mindkét tüdőn elvégzett műtét és az immunterápia lenne. Leküzdöttem már sok mérhetetlen megaláztatást, és újra megteszem, bármennyire is nehéz nekem. Soha nem kértem senkitől, de most segítségre van szükségem.” – mondta Simona.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek